Hemen araya giriyorum; Ribery bedavaya gitti! FIFA; Ribery'nin üzerine 'bir bardak su için' dedi' Galatasaraylılar da diyor ki; 'Dakka başı taraftardan para isteyen zihniyet, kendi kaybettirdiği parayı da cepten ödesin! Canaydın Ribery için istediği 10 milyon euro'yu şimdi kendi ödesin! Konuyla ilgili Canaydın'a dava açacak çok insan var! Ancak Yönetimin CAS'a müracaat hakkı da var. Ribery olayı daha bitmedi. Bekleyin, acele etmeyin bakalım' Devam ediyorum' 'N'olacak Stat işi'' Seyrantepe olacak olmasına da biraz zaman alacak' Fenerbahçe'nin yaygarası boşuna' Seyrantepe Stadı sözleşmesinin altında; başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tam yedi önemli imza var. Artık bu işten vaz geçmek olmaz! İmza sahiplerinin; 'Biz imzamızı geri çekeceğiz' diyecek halleri yok ya!... Bu iş oldu gibi' Ancaaak; Galatasaray camiası hala huzursuz' Canaydın bilgi vermemekle suçlanıyor. Ali Sami Yen'den vazgeçilemez, deniyor. Canaydın'ın 'ben yaptım oldu!' demeğe hakkı yoktur deniyor' Deniyor da deniyor' İşte size Seyrantepe gerçeği
Seyrantepe projesi nedir'
Yılan hikayesine dönen ve Fenerbahçe Kulübü'nün 'Galatasaray kayrılıyor, devlet, malını doğrudan kimseye veremez' diyerek ısrarla muhalefet ettiği G.Saray'ın Seyrantepe projesi hayata geçmek üzere. Galatasaray'ın parasızlıktan yapamadığı, eskiyen ve UEFA standartlarına uymayan Ali Sami Yen Stadı ve yeni stad için bulunan çözüm ise şöyle; 1- Galatasaray GSGM'ne ait olan Ali Sami Yen'deki 49 yıllık kullanım (kiralama) hakkından vazgeçecek ve orasını devlete bırakacak. 2- Maliye Bakanlığı'nın malı olan ve sadece dernekler, kooperatifler ve sağlık hizmetlerine tahsisi düşünülen Seyrantepe'deki 384 dönümlük arazinin de 'irtifak hakkı' Galatasaray'da. G.Saray 384 dönümlük 'irtifak hakkı'ndan da vaz geçecek, bu iki 'haktan' vaz geçmeye karşılık da devlet Galatasaray'a Seyrantepe'de 120 dönüm arazi üzerine TOKİ vasıtasıyla bir stat yapacak. Yapılan stat da yine 49 yıllığına Galatasaray'a verilecek. Tapusunun verilmesi söz konusu değil. Ali Sami Yen Stadı ile Galatasaray'ın irtifak hakkından vaz geçtiği 264 dönümlük Seyrantepe arazisinin maddi değeri TOKİ'nin yapacağı stad ile denk olarak öngörülüyor. Hatta bir çokları da bu işten Galatasaray'ın kayıpla çıktığı savını ileri sürüyor. Fenerbahçe de acımasız muhalefetini sürdürüyor ama 'yasal engelleme' yapabilecek hiç bir gücü yok! Çünkü Galatasaray da Ali Sami Yen'i vererek bedel ödüyor.
Proje hangi aşamada'
Galatasaray'ın Seyrantepe projesi şu 7 imza ile protokole bağlanmış; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ ve Galatasaray Spor Kulübü. Bu projenin olmaması için protokolün altında imzası bulunanların bu imzalarını geri çekmesi gerek ki o da artık mümkün değil. TOKİ ile Galatasaray Kulübü proje üzerinde birlikte çalışıyorlar. Medyada çıkan 'TOKİ benim dediğim olur' haberleri doğru değil. Stadın en uygun şekilde yapılması için çalışmalar sürerken dikkat edilen önemli iki konu var; maliyetinin ucuzluğu ve dünya normlarında olması. Proje çizimi onun için uzuyor.
TOKİ ne iş yapar'
TOKİ devletin kontrolündeki bir organizatör firma. Belirli kuralları var. Kar marjları var. Hepsinden önemlisi arkasında devlet olduğu için sağlam bir kuruluş. TOKİ stat inşaatını kendi yapmayacak, o da bir inşaat firmasına ihale edecek. Ancak arsa TOKİ'ye teslim edilecek. Müteahhit firmalar TOKİ ile çalışmak istediği için stadın yapımında hem talip çok hem uzama ihtimali yok. TOKİ, stadın en çok 2.5 yılda yapılacağını söylüyor.
Nasıl bir stat olacak'
Seyrantepe Stadı protokolde kaleme alındığı gibi 52.000 kişilik olacak. Planı, yerleşim düzeni, sair sportif donanımı Galatasaray Kulübü'nün isteği doğrultusunda TOKİ'yle birlikte yapılacak. TOKİ bir nevi garantör. Seyrantepe Stadı projesi için çeşitli görüşler var; - Üstü kapalı olup, istenirse açılacak. - Futbol sezonu dışındaki aylarda diğer kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanılabilecek. Örneğin; Amsterdam Stadı'ndaki gibi kayak da yapılabilecek. - Tribünlere perde indirilerek ayrı bir konsept de uygulanabilecek. - GoCard yarışları yapılabilecek. - Konserler verilebilecek. - Fuar alanı olarak kullanılabilecek, - Düğün, ve geceler yapılabilecek. Sahanın raylı sistem olup gereğinde dışarı çıkartılması da düşünülmüş ancak bu sistem çok yer kaybına sebep olduğu için ve her seferinde çok masraf gerektirdiğinden vaz geçilmiş. Onun yerine, başka amaçla kullanıldığında her seferinde yeniden çimlendirmek daha ucuza mal oluyormuş. Bedeli de 100 bin euro imiş. Rulo çim kullanılıyor, UEFA suni çime bile izin veriyormuş.
Neden Sami Yen veriliyor'
UEFA, Ali Sami Yen'e Avrupa maçları için izin vermiyor. Halk arasında da Boleslav stadı örnek gösteriliyor. Oraya maç veren UEFA, Ali Sami Yen'e niye vermesin deniyor. Doğru ama; Boleslav ve emsali takımların şehirlerinde başka sahaları yok ve nüfusları az. Onun için UEFA orasını kabul ediyor. İş, Galatasaray gibi büyük şehirlerin takımlarına gelince o şehirdeki diğer statlarda oynatmayı öngörüyorlar. Galatasaray'ın Olimpiyat'a gidişi bu yüzden. G.Saray Kulübü için Sami Yen'i yeniden yapmak cazip değil. Mecidiyeköy'de hafriyat işi ve 52.000 kişilik stat çok zor. Galatasaray'ın maddi gücü de olmadığından kendi malı olmayan bir arsa üzerine 'kredi' ile yapılacak bir stat 'faiz ödeme' açısından da rantabl değil. Bir stadın fiziki ömrü 30 sene deniyor. G.Saray bu stadı yap işlet devret ya da banka kredisiyle yaparsa zaten geri ödemesini 20-30 yıla yayacak. O zaman da borç bitecek stat ölecek! En iyisi bu formül denmiş ve Ali Sami Yen'den vaz geçilmiş. Galatasaray'ın zaten her yıl kombine biletlerden 8-10 milyon dolar geliri var. Ali Sami Yen'i yaptırsa da yaptırmasa da bu gelir var. 3-4 milyon dolarlık bir onarımla Ali Sami Yen kendine gelir ama yeniden yapılırsa banka faizi de Galatasaray'ın sırtına biner, deniyor. Ali Sami Yen arazisi 36 dönüm, ama çok değerli bir mevki. Stadın bir köşesinde ise tapulu arsa var. 600 metrekarelik yere, arsa sahibi 3.5 milyon dolar istiyor. Ayrıca Ali Sami Yen'in 49 yıllık kira bedeli de giderek artan değerler halinde bir hayli yüksek. İlk yıllar belki ucuz gibi gözüküyordu ama ileride yıllık 1-1.5 milyon dolar olacak.
Devlet ne diyor'
Devlet ve belediye buraya stat yapımına zaten pek sıcak bakmıyor. Şehir merkezi olduğu için hem yapımı hem yapım sonrası, maçlarda 50 bin kişinin Mecidiyeköy'e gelmesi pek tercih edilmiyor. Şehrin göbeğinde bu kadar kalabalık ve 5-6 bin otomobil ile toplu taşıma araçları Mecidiyeköy'ü felç eder diye düşünülüyor. Devlet buraya otel ya da kongre salonu yapmayı planlıyor. Ali Sami Yen arsası hem gelir getirecek mülk hem toplumsal bir hizmet olarak düşünülüyor.
Galatasaraylı ne diyor'
Galatasaraylılar bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bir bölüm; 'Zor oyunu bozar. Seyrantepe ehven-i şerdir. Yani kötünün iyisi. Madem ki imkanımız yok, sunulan imkanları değerlendirmek en akılcı harekettir, nasıl olsa Ali Sami Yen elimizden çıktı, hiç olmazsa kulübün kasasından para çıkmadan bir stadımız olsun' diyor. Diğer bölüm; 'Ali Sami Yen asla verilmemeli. Şehrin merkezinde değerine paha biçilemeyen Ali Sami Yen 49 yıllığına Galatasaray'ın malıdır, kimse elinden alamaz! Ali Sami Yen'i verip Seyrantepe'den stat almak Galatasaray'ın aczidir. Ayrıca böyle bir girişim için Genel Kurul'u bilgilendirmek ve muhakkak ondan onay almak gerekir. Galatasaray bu davranışıyla; 36 dönümlük Ali Sami Yen arazisi üst hakkı ile daha önce 384 dönüm olarak imzaladığı Seyrantepe arazisinin 'irtifak hakkı'nın 264 dönümlük kısmından vaz geçmektedir. Bunu yapabilmesi için Yönetim Kurulu'nun mutlak surette Genel Kurul'dan tekrar onay almak mecburiyeti vardır. Ayrıca; TOKI ' nin yaptıracağı bu stat bedelsiz olarak Galatasaray'a verilecektir. Bu stadın özellikleri şu an belirsizdir. Bunun netleşmesi gerekir. Genel Kurul ana mukavelenin de detaylarını sonuna kadar bilmeli ve ona göre kabul veya red etmelidir. Yetki daha önce alındı denemez, 11 Aralık 2004 tarihli OGK Kararı 384 dönümün irtifak hakki ve takiben de 'mülkiyetinin alınması' ile sınırlıdır. Tüzüğümüz bunu amirdir' deniyor.
Ne zaman başlanır'
Avrupa normlarında, yüksek standartları haiz bir stat için yoğun bir çalışma var. TOKİ ve Galatasaray görüş birliğine varırsa düğmeye basılır, deniyor. Devletin bir girişimi daha var; Her stadın rayiç bedeli saptanacak, o bedel üzerinden kulübe satışı yapılacak. Fenerbahçe gibi stadına masraf etmiş takımların, yaptığı masraflar stadın değerinden düşülecek ve Fenerbahçe belki de cüz'i bir bedelle Saraçoğlu'nu alabilecek. Bedeli devlet belirleyecek. Son söz; Seyrantepe arazisi üzerine yapılacak stat için Fenerbahçe ve Galatasaray yöneticileri birbirinin gözünü oyacağına, yüz yıla dayalı ezeli rekabet ve dostluğun içine aklı da sokarak camialarının menfaatleri doğrultusunda hareket etmelidirler. Yöneticilerin birbirlerine laf giydirmeleri, sadece toplumun alt düzeyinden alkış alır. Aslolan kayıkçı kavgası değil, kulüplere hizmettir. Ağız dalaşı eser kazandırmaz! Benim yok, onun da olmasın demek büyüklüğe yakışmaz. Kulüpler Birliği üyeleri birleşip devletten, camiaları için imkan istemelidir. Unutulmasın ki bir adım atmak emsal teşkil eder ve ilk adımı atan kim olursa olsun diğerleri de peşinden imkan bulur. Büyümek budur. Kayseri Stadı örnektir. Yol kesmeğe çalışmak çağdaş düşünce değildir. Acele etmeyin, bekleyin bakalım'
Seyrantepe projesi nedir'
Yılan hikayesine dönen ve Fenerbahçe Kulübü'nün 'Galatasaray kayrılıyor, devlet, malını doğrudan kimseye veremez' diyerek ısrarla muhalefet ettiği G.Saray'ın Seyrantepe projesi hayata geçmek üzere. Galatasaray'ın parasızlıktan yapamadığı, eskiyen ve UEFA standartlarına uymayan Ali Sami Yen Stadı ve yeni stad için bulunan çözüm ise şöyle; 1- Galatasaray GSGM'ne ait olan Ali Sami Yen'deki 49 yıllık kullanım (kiralama) hakkından vazgeçecek ve orasını devlete bırakacak. 2- Maliye Bakanlığı'nın malı olan ve sadece dernekler, kooperatifler ve sağlık hizmetlerine tahsisi düşünülen Seyrantepe'deki 384 dönümlük arazinin de 'irtifak hakkı' Galatasaray'da. G.Saray 384 dönümlük 'irtifak hakkı'ndan da vaz geçecek, bu iki 'haktan' vaz geçmeye karşılık da devlet Galatasaray'a Seyrantepe'de 120 dönüm arazi üzerine TOKİ vasıtasıyla bir stat yapacak. Yapılan stat da yine 49 yıllığına Galatasaray'a verilecek. Tapusunun verilmesi söz konusu değil. Ali Sami Yen Stadı ile Galatasaray'ın irtifak hakkından vaz geçtiği 264 dönümlük Seyrantepe arazisinin maddi değeri TOKİ'nin yapacağı stad ile denk olarak öngörülüyor. Hatta bir çokları da bu işten Galatasaray'ın kayıpla çıktığı savını ileri sürüyor. Fenerbahçe de acımasız muhalefetini sürdürüyor ama 'yasal engelleme' yapabilecek hiç bir gücü yok! Çünkü Galatasaray da Ali Sami Yen'i vererek bedel ödüyor.
Proje hangi aşamada'
Galatasaray'ın Seyrantepe projesi şu 7 imza ile protokole bağlanmış; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ ve Galatasaray Spor Kulübü. Bu projenin olmaması için protokolün altında imzası bulunanların bu imzalarını geri çekmesi gerek ki o da artık mümkün değil. TOKİ ile Galatasaray Kulübü proje üzerinde birlikte çalışıyorlar. Medyada çıkan 'TOKİ benim dediğim olur' haberleri doğru değil. Stadın en uygun şekilde yapılması için çalışmalar sürerken dikkat edilen önemli iki konu var; maliyetinin ucuzluğu ve dünya normlarında olması. Proje çizimi onun için uzuyor.
TOKİ ne iş yapar'
TOKİ devletin kontrolündeki bir organizatör firma. Belirli kuralları var. Kar marjları var. Hepsinden önemlisi arkasında devlet olduğu için sağlam bir kuruluş. TOKİ stat inşaatını kendi yapmayacak, o da bir inşaat firmasına ihale edecek. Ancak arsa TOKİ'ye teslim edilecek. Müteahhit firmalar TOKİ ile çalışmak istediği için stadın yapımında hem talip çok hem uzama ihtimali yok. TOKİ, stadın en çok 2.5 yılda yapılacağını söylüyor.
Nasıl bir stat olacak'
Seyrantepe Stadı protokolde kaleme alındığı gibi 52.000 kişilik olacak. Planı, yerleşim düzeni, sair sportif donanımı Galatasaray Kulübü'nün isteği doğrultusunda TOKİ'yle birlikte yapılacak. TOKİ bir nevi garantör. Seyrantepe Stadı projesi için çeşitli görüşler var; - Üstü kapalı olup, istenirse açılacak. - Futbol sezonu dışındaki aylarda diğer kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanılabilecek. Örneğin; Amsterdam Stadı'ndaki gibi kayak da yapılabilecek. - Tribünlere perde indirilerek ayrı bir konsept de uygulanabilecek. - GoCard yarışları yapılabilecek. - Konserler verilebilecek. - Fuar alanı olarak kullanılabilecek, - Düğün, ve geceler yapılabilecek. Sahanın raylı sistem olup gereğinde dışarı çıkartılması da düşünülmüş ancak bu sistem çok yer kaybına sebep olduğu için ve her seferinde çok masraf gerektirdiğinden vaz geçilmiş. Onun yerine, başka amaçla kullanıldığında her seferinde yeniden çimlendirmek daha ucuza mal oluyormuş. Bedeli de 100 bin euro imiş. Rulo çim kullanılıyor, UEFA suni çime bile izin veriyormuş.
Neden Sami Yen veriliyor'
UEFA, Ali Sami Yen'e Avrupa maçları için izin vermiyor. Halk arasında da Boleslav stadı örnek gösteriliyor. Oraya maç veren UEFA, Ali Sami Yen'e niye vermesin deniyor. Doğru ama; Boleslav ve emsali takımların şehirlerinde başka sahaları yok ve nüfusları az. Onun için UEFA orasını kabul ediyor. İş, Galatasaray gibi büyük şehirlerin takımlarına gelince o şehirdeki diğer statlarda oynatmayı öngörüyorlar. Galatasaray'ın Olimpiyat'a gidişi bu yüzden. G.Saray Kulübü için Sami Yen'i yeniden yapmak cazip değil. Mecidiyeköy'de hafriyat işi ve 52.000 kişilik stat çok zor. Galatasaray'ın maddi gücü de olmadığından kendi malı olmayan bir arsa üzerine 'kredi' ile yapılacak bir stat 'faiz ödeme' açısından da rantabl değil. Bir stadın fiziki ömrü 30 sene deniyor. G.Saray bu stadı yap işlet devret ya da banka kredisiyle yaparsa zaten geri ödemesini 20-30 yıla yayacak. O zaman da borç bitecek stat ölecek! En iyisi bu formül denmiş ve Ali Sami Yen'den vaz geçilmiş. Galatasaray'ın zaten her yıl kombine biletlerden 8-10 milyon dolar geliri var. Ali Sami Yen'i yaptırsa da yaptırmasa da bu gelir var. 3-4 milyon dolarlık bir onarımla Ali Sami Yen kendine gelir ama yeniden yapılırsa banka faizi de Galatasaray'ın sırtına biner, deniyor. Ali Sami Yen arazisi 36 dönüm, ama çok değerli bir mevki. Stadın bir köşesinde ise tapulu arsa var. 600 metrekarelik yere, arsa sahibi 3.5 milyon dolar istiyor. Ayrıca Ali Sami Yen'in 49 yıllık kira bedeli de giderek artan değerler halinde bir hayli yüksek. İlk yıllar belki ucuz gibi gözüküyordu ama ileride yıllık 1-1.5 milyon dolar olacak.
Devlet ne diyor'
Devlet ve belediye buraya stat yapımına zaten pek sıcak bakmıyor. Şehir merkezi olduğu için hem yapımı hem yapım sonrası, maçlarda 50 bin kişinin Mecidiyeköy'e gelmesi pek tercih edilmiyor. Şehrin göbeğinde bu kadar kalabalık ve 5-6 bin otomobil ile toplu taşıma araçları Mecidiyeköy'ü felç eder diye düşünülüyor. Devlet buraya otel ya da kongre salonu yapmayı planlıyor. Ali Sami Yen arsası hem gelir getirecek mülk hem toplumsal bir hizmet olarak düşünülüyor.
Galatasaraylı ne diyor'
Galatasaraylılar bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bir bölüm; 'Zor oyunu bozar. Seyrantepe ehven-i şerdir. Yani kötünün iyisi. Madem ki imkanımız yok, sunulan imkanları değerlendirmek en akılcı harekettir, nasıl olsa Ali Sami Yen elimizden çıktı, hiç olmazsa kulübün kasasından para çıkmadan bir stadımız olsun' diyor. Diğer bölüm; 'Ali Sami Yen asla verilmemeli. Şehrin merkezinde değerine paha biçilemeyen Ali Sami Yen 49 yıllığına Galatasaray'ın malıdır, kimse elinden alamaz! Ali Sami Yen'i verip Seyrantepe'den stat almak Galatasaray'ın aczidir. Ayrıca böyle bir girişim için Genel Kurul'u bilgilendirmek ve muhakkak ondan onay almak gerekir. Galatasaray bu davranışıyla; 36 dönümlük Ali Sami Yen arazisi üst hakkı ile daha önce 384 dönüm olarak imzaladığı Seyrantepe arazisinin 'irtifak hakkı'nın 264 dönümlük kısmından vaz geçmektedir. Bunu yapabilmesi için Yönetim Kurulu'nun mutlak surette Genel Kurul'dan tekrar onay almak mecburiyeti vardır. Ayrıca; TOKI ' nin yaptıracağı bu stat bedelsiz olarak Galatasaray'a verilecektir. Bu stadın özellikleri şu an belirsizdir. Bunun netleşmesi gerekir. Genel Kurul ana mukavelenin de detaylarını sonuna kadar bilmeli ve ona göre kabul veya red etmelidir. Yetki daha önce alındı denemez, 11 Aralık 2004 tarihli OGK Kararı 384 dönümün irtifak hakki ve takiben de 'mülkiyetinin alınması' ile sınırlıdır. Tüzüğümüz bunu amirdir' deniyor.
Ne zaman başlanır'
Avrupa normlarında, yüksek standartları haiz bir stat için yoğun bir çalışma var. TOKİ ve Galatasaray görüş birliğine varırsa düğmeye basılır, deniyor. Devletin bir girişimi daha var; Her stadın rayiç bedeli saptanacak, o bedel üzerinden kulübe satışı yapılacak. Fenerbahçe gibi stadına masraf etmiş takımların, yaptığı masraflar stadın değerinden düşülecek ve Fenerbahçe belki de cüz'i bir bedelle Saraçoğlu'nu alabilecek. Bedeli devlet belirleyecek. Son söz; Seyrantepe arazisi üzerine yapılacak stat için Fenerbahçe ve Galatasaray yöneticileri birbirinin gözünü oyacağına, yüz yıla dayalı ezeli rekabet ve dostluğun içine aklı da sokarak camialarının menfaatleri doğrultusunda hareket etmelidirler. Yöneticilerin birbirlerine laf giydirmeleri, sadece toplumun alt düzeyinden alkış alır. Aslolan kayıkçı kavgası değil, kulüplere hizmettir. Ağız dalaşı eser kazandırmaz! Benim yok, onun da olmasın demek büyüklüğe yakışmaz. Kulüpler Birliği üyeleri birleşip devletten, camiaları için imkan istemelidir. Unutulmasın ki bir adım atmak emsal teşkil eder ve ilk adımı atan kim olursa olsun diğerleri de peşinden imkan bulur. Büyümek budur. Kayseri Stadı örnektir. Yol kesmeğe çalışmak çağdaş düşünce değildir. Acele etmeyin, bekleyin bakalım'
>>> YENİ! 5 SANİYEDE ÜYE OL, 500 TL'ye varan HEDİYE'ni AL! Kaçırmayın....