Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig kulüplerinin profesyonel yöneticilerine yönelik düzenlenen ''Talimatlara Aykırı Menajerlik'' ve ''Ulusal Kulüp Lisans Sistem'' konu başlıklarını içeren toplantı, İstanbul'da yapılıyor. Yeşilköy'deki WOW Otel'de yapılan toplantıda, TFF Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu, katılımcılara Mart 2010'da önemli değişikliklerle yürürlüğe giren ''Futbolcu Temsilciliği Talimatı'' ve 2011-2012'de uygulanmaya başlanılacak ''Ulusal Kulüp Lisans Sistemi'' konularında bilgiler verdi.
Almanya'da Bochum, Türkiye'de ise Sarıyer ve Diyarbakır Cumhuriyet savcılıkları tarafından yürütülen şike soruşturmalarında, kayıt dışı menajerlerin dava dosyalarında başrol oyuncu olduğunu gördüklerini belirterek, ''İfadelerinde çok cesurca yıllardır menajerlik yaptıklarını itiraf eden sanıklarla ilgili bilgi ve belgelerle karşılaştık. Hepsi 'mesleğim menajerlik, şu kadar futbolcum var' diyor, ama hiçbir belgesi yok. Bunlar devam ederken, TFF'nin yaptığı çalışmalar sonucunda, kamuoyunun 'menajer operasyonu' dediği işlemlere başladık. Talimatlara aykırı menajerlikle ilgili 4 menajer, 7 futbolcu ve 2 teknik direktöre cezalar verildi'' dedi.
Egemenoğlu, futbolcu temsilciliği sınavlarının 2001 Eylül ayından beri 6 ayda bir yapıldığını, bugüne kadar 413 başvurudan, 117 kişinin sınavda başarılı olduğunu ve 1 kişi işlemlerini yapmadığı için şu an 116 menajerin olduğunu anlattı. Yaptıkları inceleme sonunda 116 temsilciden 51'inin lisansının askıda olduğunu, 22'sinin ise hiç sözleşmeli futbolcusu olmadığını gördüklerini vurgulayan Yunus Egemenoğlu, şöyle devam etti:
''Şu anda 116 menajer yok, iş yapan 43 menajer var. Türkiye'de toplam 4 bin 259 tane profesyonel futbolcu var, bin 180 aktif teknik adam var. Bu temsilcilerin hizmet vereceği toplam rakam 5 bin 419 ve toplam 618 temsilci sözleşmesi olduğunu gördük. Toplam portföyün yüzde 11.4'ü kadar. Burada bir çarpıklık var. Bu federasyona bildirilmeyen temsilci sözleşmesi gerçeğini gündeme getiriyor.''
Egemenoğlu, Ankara'da bugün sporda şiddetin önlenmesi konusunda hazırlanan yeni yasayla ilgili yapacakları toplantıda, yeni yasaya şike ve teşvik ile ilgili maddeler konulmasını konuşacaklarını ifade ederek, ''Bizde şiddet, şike ve teşvik suç değil. Bu konudaki davada mahkemeden 'kanunlarımızda şiddet ve şike ilgili madde yoktur' diye takipsizlik kararı geldi'' dedi.
-''PFDK'YA SEVKLER DEVAM EDECEK''-
Yunus Egemenoğlu, disiplin soruşturması çerçevesinde soruşturma açılan futbolcu temsilcileri ve futbolcuların ortağı bulunduğu menajerlik şirketlerinin internet sitelerinde ismi geçen ve temsilci sözleşmelerinde şirket logoları bulunan toplam 128 futbolcuya yazı gönderdiklerini dile getirerek, ''128 futbolcu tespit ettik ve 'senin menajerin kim' diye yazı gönderdik. 110 futbolcu dönüş yaptı. 11 futbolcunun cevabı gelmedi, 7 kişinin kulübü olmadığı için yeniden yazı göndereceğiz'' diye konuştu.
Araştırmalarında çok ilginç sonuçlarla karşılaştıklarını anlatan Egemenoğlu, şunları söyledi:
''X takımın alt yapısında görev alan bir hocanın alt yapıdaki bütün çocuklara 10'ar yıllık sözleşmeler imzalattığı gibi kara tablolarla karşılaştık. Bugün de TFF tarafından PFDK'ya 2 sevk daha yapıldı. Sevkler yapılmaya devam edilecek. Bir arkadaşımız yazılı ve görsel basındaki tüm haberleri tarayıp, kayıtlı olmayan menajerlerle ilgili çalışma yapıyor. Bununla ilgili ayrı bir masa kuruldu.
TFF'nin kararı net, sonuna kadar gidilecek. Kulüplerimizin altını çizdiği bu kanseri ayıklayacağız, bu kayıt dışılığına son vereceğiz. Her kim olursa olsun, sonuna kadar gideceğiz. Bunu siz kulüplerimiz istediğiniz için yapıyoruz. Çantacı diye tabir ettiğimiz kayıt dışı menajerlerle ilgili inanılmaz şikayet var. Bunlar yasal menajer olmadıkları için devletin vergi geliri almasını da engelliyor.''
2010 Mart ayında yürürlüğe giren ''Futbolcu Temsilciliği Talimatı''ndaki değişikliklerle ilgili bilgiler veren Egemenoğlu, ''Sınav artık Türkçe yapılıyor. Eskiden sınavı geçen ömür boyu menajerlik belgesi alıyordu. Şimdi 5 yıl geçerli. Futbolcu temsilcisi her sene vize yaptıracak ve 5 sene sonra yeniden sınava girecek. Futbolcu temsilciliğini gerçek kişi yapar, şirket yapamaz.
Lisanssız temsilcilerle çalışan kulüpler ve futbolcularla ilgili de ağır cezalar konuldu. Temsilcilik yapan kişi FIFA, UEFA, TFF ve herhangi bir kulüpte fahri veya ücretli çalışamaz. Temsilci, lisanssız kişilere lisansını kullandıramaz'' diye konuştu.
-''FUTBOLCULAR MENAJERLERİNİ KONTROL ETMEK ZORUNDA''-
Yunus Egemenoğlu, futbolcuların ve kulüplerin de bu konuda sorumlulukları olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Futbolcular da yetkili temsilciyle çalışmak, yetkili temsilcisini kontrol etmek zorunda. Futbolcu temsilcisinin ismi transfer sözleşmesinde olmak zorunda, yoksa itilaflarda sözleşmede ismi geçmiyorsa para talep edemiyor. Futbolcu ve menajer, menajer ile kulüp arasındaki sözleşmenin süresi olmaz. 'Tek temsilcin benim' diye bir şey yok.
Kulüpler, lisansız menajerleri kapıdan sokmamalı. Sadece lisanslı temsilciyle çalışmalı. Futbolcu temsilcisi ile yaptığı tüm sözleşmelere riayet etmeli.
Bu konuda futbolculara ihtar, kınama, para cezası, müsabakadan men ve futbolla ilgili her türlü faaliyetten men cezası, kulüplere ise ihtar, kınama, para, transfer yasağı, puan tenzili ve bir alt lige düşürme cezası var. Kayıt dışı bir menajerle çalışıyorsan, onun resmi kayıtlara ifadesinde zorluk yaşarsın. O zaman da 213 sayılı Vergi Usul Kanunu Gereğince, hem para hem de hapis cezaları olabilir.''
Bir futbolcunun kulüple sözleşme imzaladıktan sonra kulübün haberi olmadan lisansı olmayan bir menajerle sözleşme yaptığı için ceza alması durumunda kulübün mağdur olmaması için de değişiklik yaptıklarını belirten Egemenoğlu, ''Teknik adam, futbolcu temsilciliği ve futbolcu transfer talimatında yapılan değişiklikle bu tür bir olaydan dolayı futbolcu veya teknik adam, 4 maçtan ziyade bir ceza alırsa kulübe sözleşmeyi fesh etme hakkını veriyorsunuz'' dedi.
-ULUSAL KULÜP LİSANS SİSTEMİ-
Yunus Egemenoğlu, UEFA'nın üye 53 ülkeden 45'inde ulusal kulüp lisans sistemi olduğunu, 8 ülkede olmadığını belirttiğini ifade ederek, ''Ancak olmayan olarak gösterilen İngiltere ve İspanya'da da var. UEFA 'kulüp lisans sistemi adında denetle' diyor. İngiltere çeşitli lig statülerine koyarak yıllardır uyguluyor. 53 üyeden 47'sinde var. Makedonya, Moldova, Slovakya, Karadağ, Arnavutluk ve Türkiye'de yok. Türkiye'de bunun olmamasının ayıbını yaşıyoruz'' şeklinde konuştu.
''Ulusal Kulüp Lisans Sistemi'' konusunda Almanya, İngiltere, Hollanda ve Yunanistan gibi ülkelere gidip, incelemeler yaptıklarını kaydeden Egemenoğlu, bu ülkelerdeki lisans sistemi ve Türkiye'de uygulanacak lisans sistemi hakkında bilgiler verdi.
UEFA Kulüp lisansı 2004-2005 yılından beri başvuru yapan kulüp sayısı ve lisans alan kulüp sayıları hakkında bilgiler veren Egemenoğlu, ''Verdiğimiz lisansla ilgili TFF olarak ceza aldık. 'Siz takımları kayırıyorsunuz, siz gerekli adil incelemeyi yapmıyorsunuz, istediğimiz incelemeyi yapmıyoruz, buna devam ederseniz bu denetimi biz yaparız' denildi. Tahkime itiraz ettik, kısmen kabul edildi, cezamız düşürüldü. Yani kabaca 'adam gibi denetleyin' dediler'' şeklinde konuştu.
Egemenoğlu, 2011-2012 ile 2014-2015 sezonları arasının 72 kulüp için, ulusal kulüp lisans sistemine geçiş süreci olacağını vurgulayarak, kulüplerin UEFA sistemindeki gibi ''Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterler'' üzerinden denetlenerek, kriterlerin Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1.Lig ve Spor Toto 2.Lig için ayrı ayrı oluşturulacağını ancak her ligin kriterlerinin ayrı olacağını söyledi.
Kulüplerin 2011-2012 sezonu için ulusal kulüp lisans başvurularını 2011 Mart'ın son iş gününde yapacaklarını ifade eden Egemenoğlu, ilk senede geçiş süresi olduğu için ceza olmayacağını, sadece lisans için başvurmama ve geç başvurmayla ilgili para cezası olacağını kaydetti.
Ulusal Kulüp Lisans Sistemi'nde yine kulüplerin kendi denetimini seçecekleri denetçilerle yapabileceğini, TFF'nin denetçinin yapacağı raporlarla ilgili uluslararası bir danışmanlık şirketinden danışmanlık alacağını söyledi.
Türk futbolunun bunları yapmazsa, ileride sorun yaşayacağını dile getiren Egemenoğlu, ''Lütfen Türkiye futbolunun geleceğini kurtaralım. Dünyanın keşfettiği standartları Türkiye'de uygular hale gelelim. Siz profesyonel yöneticilere ihtiyacımız var. Biz dersimize çalıştık, sizden görüş istiyoruz.
Bunu beraber yapmak istiyoruz. Bunları birlikte yaratamazsak, bu çocuk ölü doğar. Yaptığımız çalışmaları bugün size veriyoruz, bu konuda her türlü görüşünüzü iletmenizi rica ediyoruz. Kulüplerin geleceğiyle ilgili bu çalışmayı hep beraber yapmalıyız'' diye konuştu.
Toplantının öğleden sonra basına kapalı yapılan oturumunda, TFF Kulüp Lisans Müdürlüğü, TFF Hukuk Müşavirliği ve Profesyonel Futbolcu Tescil İşleri Müdürlüğü yetkililerinin de sunum yaptığı bildirildi.
HER GÜN EK 1 MİLYON TL! Bu fırsatı kaçırmayın! <<<<<Almanya'da Bochum, Türkiye'de ise Sarıyer ve Diyarbakır Cumhuriyet savcılıkları tarafından yürütülen şike soruşturmalarında, kayıt dışı menajerlerin dava dosyalarında başrol oyuncu olduğunu gördüklerini belirterek, ''İfadelerinde çok cesurca yıllardır menajerlik yaptıklarını itiraf eden sanıklarla ilgili bilgi ve belgelerle karşılaştık. Hepsi 'mesleğim menajerlik, şu kadar futbolcum var' diyor, ama hiçbir belgesi yok. Bunlar devam ederken, TFF'nin yaptığı çalışmalar sonucunda, kamuoyunun 'menajer operasyonu' dediği işlemlere başladık. Talimatlara aykırı menajerlikle ilgili 4 menajer, 7 futbolcu ve 2 teknik direktöre cezalar verildi'' dedi.
Egemenoğlu, futbolcu temsilciliği sınavlarının 2001 Eylül ayından beri 6 ayda bir yapıldığını, bugüne kadar 413 başvurudan, 117 kişinin sınavda başarılı olduğunu ve 1 kişi işlemlerini yapmadığı için şu an 116 menajerin olduğunu anlattı. Yaptıkları inceleme sonunda 116 temsilciden 51'inin lisansının askıda olduğunu, 22'sinin ise hiç sözleşmeli futbolcusu olmadığını gördüklerini vurgulayan Yunus Egemenoğlu, şöyle devam etti:
''Şu anda 116 menajer yok, iş yapan 43 menajer var. Türkiye'de toplam 4 bin 259 tane profesyonel futbolcu var, bin 180 aktif teknik adam var. Bu temsilcilerin hizmet vereceği toplam rakam 5 bin 419 ve toplam 618 temsilci sözleşmesi olduğunu gördük. Toplam portföyün yüzde 11.4'ü kadar. Burada bir çarpıklık var. Bu federasyona bildirilmeyen temsilci sözleşmesi gerçeğini gündeme getiriyor.''
Egemenoğlu, Ankara'da bugün sporda şiddetin önlenmesi konusunda hazırlanan yeni yasayla ilgili yapacakları toplantıda, yeni yasaya şike ve teşvik ile ilgili maddeler konulmasını konuşacaklarını ifade ederek, ''Bizde şiddet, şike ve teşvik suç değil. Bu konudaki davada mahkemeden 'kanunlarımızda şiddet ve şike ilgili madde yoktur' diye takipsizlik kararı geldi'' dedi.
-''PFDK'YA SEVKLER DEVAM EDECEK''-
Yunus Egemenoğlu, disiplin soruşturması çerçevesinde soruşturma açılan futbolcu temsilcileri ve futbolcuların ortağı bulunduğu menajerlik şirketlerinin internet sitelerinde ismi geçen ve temsilci sözleşmelerinde şirket logoları bulunan toplam 128 futbolcuya yazı gönderdiklerini dile getirerek, ''128 futbolcu tespit ettik ve 'senin menajerin kim' diye yazı gönderdik. 110 futbolcu dönüş yaptı. 11 futbolcunun cevabı gelmedi, 7 kişinin kulübü olmadığı için yeniden yazı göndereceğiz'' diye konuştu.
Araştırmalarında çok ilginç sonuçlarla karşılaştıklarını anlatan Egemenoğlu, şunları söyledi:
''X takımın alt yapısında görev alan bir hocanın alt yapıdaki bütün çocuklara 10'ar yıllık sözleşmeler imzalattığı gibi kara tablolarla karşılaştık. Bugün de TFF tarafından PFDK'ya 2 sevk daha yapıldı. Sevkler yapılmaya devam edilecek. Bir arkadaşımız yazılı ve görsel basındaki tüm haberleri tarayıp, kayıtlı olmayan menajerlerle ilgili çalışma yapıyor. Bununla ilgili ayrı bir masa kuruldu.
TFF'nin kararı net, sonuna kadar gidilecek. Kulüplerimizin altını çizdiği bu kanseri ayıklayacağız, bu kayıt dışılığına son vereceğiz. Her kim olursa olsun, sonuna kadar gideceğiz. Bunu siz kulüplerimiz istediğiniz için yapıyoruz. Çantacı diye tabir ettiğimiz kayıt dışı menajerlerle ilgili inanılmaz şikayet var. Bunlar yasal menajer olmadıkları için devletin vergi geliri almasını da engelliyor.''
2010 Mart ayında yürürlüğe giren ''Futbolcu Temsilciliği Talimatı''ndaki değişikliklerle ilgili bilgiler veren Egemenoğlu, ''Sınav artık Türkçe yapılıyor. Eskiden sınavı geçen ömür boyu menajerlik belgesi alıyordu. Şimdi 5 yıl geçerli. Futbolcu temsilcisi her sene vize yaptıracak ve 5 sene sonra yeniden sınava girecek. Futbolcu temsilciliğini gerçek kişi yapar, şirket yapamaz.
Lisanssız temsilcilerle çalışan kulüpler ve futbolcularla ilgili de ağır cezalar konuldu. Temsilcilik yapan kişi FIFA, UEFA, TFF ve herhangi bir kulüpte fahri veya ücretli çalışamaz. Temsilci, lisanssız kişilere lisansını kullandıramaz'' diye konuştu.
-''FUTBOLCULAR MENAJERLERİNİ KONTROL ETMEK ZORUNDA''-
Yunus Egemenoğlu, futbolcuların ve kulüplerin de bu konuda sorumlulukları olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Futbolcular da yetkili temsilciyle çalışmak, yetkili temsilcisini kontrol etmek zorunda. Futbolcu temsilcisinin ismi transfer sözleşmesinde olmak zorunda, yoksa itilaflarda sözleşmede ismi geçmiyorsa para talep edemiyor. Futbolcu ve menajer, menajer ile kulüp arasındaki sözleşmenin süresi olmaz. 'Tek temsilcin benim' diye bir şey yok.
Kulüpler, lisansız menajerleri kapıdan sokmamalı. Sadece lisanslı temsilciyle çalışmalı. Futbolcu temsilcisi ile yaptığı tüm sözleşmelere riayet etmeli.
Bu konuda futbolculara ihtar, kınama, para cezası, müsabakadan men ve futbolla ilgili her türlü faaliyetten men cezası, kulüplere ise ihtar, kınama, para, transfer yasağı, puan tenzili ve bir alt lige düşürme cezası var. Kayıt dışı bir menajerle çalışıyorsan, onun resmi kayıtlara ifadesinde zorluk yaşarsın. O zaman da 213 sayılı Vergi Usul Kanunu Gereğince, hem para hem de hapis cezaları olabilir.''
Bir futbolcunun kulüple sözleşme imzaladıktan sonra kulübün haberi olmadan lisansı olmayan bir menajerle sözleşme yaptığı için ceza alması durumunda kulübün mağdur olmaması için de değişiklik yaptıklarını belirten Egemenoğlu, ''Teknik adam, futbolcu temsilciliği ve futbolcu transfer talimatında yapılan değişiklikle bu tür bir olaydan dolayı futbolcu veya teknik adam, 4 maçtan ziyade bir ceza alırsa kulübe sözleşmeyi fesh etme hakkını veriyorsunuz'' dedi.
-ULUSAL KULÜP LİSANS SİSTEMİ-
Yunus Egemenoğlu, UEFA'nın üye 53 ülkeden 45'inde ulusal kulüp lisans sistemi olduğunu, 8 ülkede olmadığını belirttiğini ifade ederek, ''Ancak olmayan olarak gösterilen İngiltere ve İspanya'da da var. UEFA 'kulüp lisans sistemi adında denetle' diyor. İngiltere çeşitli lig statülerine koyarak yıllardır uyguluyor. 53 üyeden 47'sinde var. Makedonya, Moldova, Slovakya, Karadağ, Arnavutluk ve Türkiye'de yok. Türkiye'de bunun olmamasının ayıbını yaşıyoruz'' şeklinde konuştu.
''Ulusal Kulüp Lisans Sistemi'' konusunda Almanya, İngiltere, Hollanda ve Yunanistan gibi ülkelere gidip, incelemeler yaptıklarını kaydeden Egemenoğlu, bu ülkelerdeki lisans sistemi ve Türkiye'de uygulanacak lisans sistemi hakkında bilgiler verdi.
UEFA Kulüp lisansı 2004-2005 yılından beri başvuru yapan kulüp sayısı ve lisans alan kulüp sayıları hakkında bilgiler veren Egemenoğlu, ''Verdiğimiz lisansla ilgili TFF olarak ceza aldık. 'Siz takımları kayırıyorsunuz, siz gerekli adil incelemeyi yapmıyorsunuz, istediğimiz incelemeyi yapmıyoruz, buna devam ederseniz bu denetimi biz yaparız' denildi. Tahkime itiraz ettik, kısmen kabul edildi, cezamız düşürüldü. Yani kabaca 'adam gibi denetleyin' dediler'' şeklinde konuştu.
Egemenoğlu, 2011-2012 ile 2014-2015 sezonları arasının 72 kulüp için, ulusal kulüp lisans sistemine geçiş süreci olacağını vurgulayarak, kulüplerin UEFA sistemindeki gibi ''Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterler'' üzerinden denetlenerek, kriterlerin Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1.Lig ve Spor Toto 2.Lig için ayrı ayrı oluşturulacağını ancak her ligin kriterlerinin ayrı olacağını söyledi.
Kulüplerin 2011-2012 sezonu için ulusal kulüp lisans başvurularını 2011 Mart'ın son iş gününde yapacaklarını ifade eden Egemenoğlu, ilk senede geçiş süresi olduğu için ceza olmayacağını, sadece lisans için başvurmama ve geç başvurmayla ilgili para cezası olacağını kaydetti.
Ulusal Kulüp Lisans Sistemi'nde yine kulüplerin kendi denetimini seçecekleri denetçilerle yapabileceğini, TFF'nin denetçinin yapacağı raporlarla ilgili uluslararası bir danışmanlık şirketinden danışmanlık alacağını söyledi.
Türk futbolunun bunları yapmazsa, ileride sorun yaşayacağını dile getiren Egemenoğlu, ''Lütfen Türkiye futbolunun geleceğini kurtaralım. Dünyanın keşfettiği standartları Türkiye'de uygular hale gelelim. Siz profesyonel yöneticilere ihtiyacımız var. Biz dersimize çalıştık, sizden görüş istiyoruz.
Bunu beraber yapmak istiyoruz. Bunları birlikte yaratamazsak, bu çocuk ölü doğar. Yaptığımız çalışmaları bugün size veriyoruz, bu konuda her türlü görüşünüzü iletmenizi rica ediyoruz. Kulüplerin geleceğiyle ilgili bu çalışmayı hep beraber yapmalıyız'' diye konuştu.
Toplantının öğleden sonra basına kapalı yapılan oturumunda, TFF Kulüp Lisans Müdürlüğü, TFF Hukuk Müşavirliği ve Profesyonel Futbolcu Tescil İşleri Müdürlüğü yetkililerinin de sunum yaptığı bildirildi.