YGS ile ilgili flaş gelişmeler! ÖSYS için
YGS başvurularının alındığı duyuruldu.
ÖSYM'den yapılan açıklamada 2017
ÖSYS başvuruları ile ilgili detaylı bilgiler verildi. 2017-
ÖSYS YGS başvuruları yapmak isteyenler, nasıl başvuru yapacaklar? ÖSYS'de nasıl değişiklikler yapıldı? Peki YGS başvuru ücreti ne kadar, başvuru ücreti hangi bankalara yatırılacak? İşte ÖSYS'den yapılan açıklamalar...
2017 ÖSYS BAŞVURUSU YAPMA / 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuruları, 4-18 Ocak 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 18 Ocak 2017 tarihinde, saat 23.59'da sona erecektir. Ücret ödeme için son gün 19 Ocak 2017 tarihidir. Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2017-ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar, 2017-ÖSYS Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebilecektir.
2017-ÖSYS DEĞİŞİKLİKLERİ / Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirileceklerdir. Adaylar, saat 10.00'da başlayan sınavlarda saat 09.45'ten sonra; saat 14.30'da başlayan sınavlarda saat 14.15'ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. LYS'lerde kısa cevaplı sorular yer alacaktır. LYS-1'de (Matematik Sınavı) Matematik Testi yer alacaktır. Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır. Öğretmenlik programlarında baraj puan 240 bin olarak belirlenmiştir. Öğretmenlik programlarının tamamı ve İlahiyat programı LYS ile öğrenci alacaktır.
YGS SINAVI NE ZAMAN? YGS ÜCRETİ NE KADAR? YGS ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILIR? / YGS sınavı 12 Mart 2017 Pazar günü saat 10.00'da başlayacak. Tek oturumda yapılacak sınav 160 dakika sürecek. Adayların sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, ÖSYS'ye başvuru yaparken bildirdiği T.C. Kimlik Numarasını, adı, soyadını ve girecekleri sınavın adını vermeleri yeterlidir. Ücret, internet aracılığıyla da yatırılabilir. YGS sınav ücreti 60,00 TL olup aşağıdaki bankalara yatırılacaktır. Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç), Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı, Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler, Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.), Sınav ücreti, ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ilede yatırılabilecektir.
2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu için tıklayın... DİKKAT! YGS PUANLARI NASIL HESAPLANACAK? / Bu yıl YGS puanları nasıl hesaplanacak sorusunun detayları. YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
Hesaplanan standart puanlar ve kılavuzda yer alan Tablo 1B'deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır.
AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS'de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; 2017-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap k,ğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır. Tüm 2017-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.
PEKİ YGS'DE HANGİ TESTLER UYGULANACAK? / Öğrenciler YGS'de hangi testlerden geçecek sorusuna yanıt. YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur.
ÜLKEMİZDE YGS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR? / YGS'ye kimler başvurabilir sorusuna yanıt arayanlar buraya. 2017-2018 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler d,hil) veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2017-ÖSYS'ye başvuru yapmak zorundadır. 1-2016-2017 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler, 2-Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, 3-Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, 4-Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar başvurabilirler.
