Ve Zuhal Topal'dan evlilik programları için flaş karar! Yeni evlilik programı formatı
Haber Tarihi: 04 Mayıs 2017 09:25 -
Güncelleme Tarihi:
04 Mayıs 2017 09:25
Ve Zuhal Topal'dan evlilik programları için flaş karar! Yeni evlilik programı formatı
Evlilik programları ile ilgili tartışmalar sürerken, Zuhal Topal'dan yeni format hamlesi geldi. İşte Zuhal Topal'ın evlilik programı için yeni kararı...
Yeni KHK ile evlilik programlarının yasaklandığı ve yayından kaldırılığı iddiaları bir anda gündem oldu. Ancak Pazartesi günü evlilik programlarının ekranlara gelmesinin ardından milyonlarca gündüz programı izleyecisi şaşkınlık yaşadı.
Zuhal Topal, Esra Erol, Seda Sayan gibi evlilik ve izdivaç programlarının önde gelen sunucuları durumla ilgili olarak açıklamalar yaptı. Bu gelişmelerin ardından Zuhal Topal'dan evl,ilik programı formatında yeni bir hamle geldi.
ZUHAL TOPAL'DAN EVLİLİK PROGRAMI İÇİN FLAŞ KARAR | Ülkemizde günlerdir evlilik programlarıyla ilgili tartışma sürüyor ve herkes bir yorum yapıyor. Hafta içi her gün Star TV'de 'Zuhal Topal'la' isimli program yapan Topal, format değişikliğine giderek imkanı olmayan çiftleri evlendirmek için kolları sıvadı. Canlı yayında bu değişikliği ilan eden Topal, imkanı olmayan çiftlere verdiği numaradan kendilerine ulaşması çağrısında bulundu.
Ünlü sunucu, kendi adına açılan Instagram ve Twitter hesaplarıyla ilgili de bir açıklama yaptı. Instagram üzerinden ve Twitter'da "zuhaltopal" adına açılan hesaba ve kendi ağzından yazılan yorumlara isyan eden Topal, "Adıma açılan sahte hesaptan yapılan yorumların bazı televizyon programları tarafından dikkatsizce alınarak üzerine konuşulduğuna tanık oldum. Konuyu avukatım aracılığıyla yargıya taşımaya hazırlanıyorum" açıklaması yaptı. Sanatçının Twitter'da hesabı bulunmazken Instagram'da doğrulanmış 'zuhaltopal' adlı hesabından takipçilerine paylaşımlar yapıyor.
TV'de evlilik programları kaldırılıyor mu? sorusuna RTÜK'ten cevap geldi! Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan KHK ile RTÜK kanununa "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez" maddesi eklendi. Evlilik Programları için RTÜK Başkanından son dakika açıklamasıDüzenlemeyle radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, "0800" gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma ile kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara yer verileyemeyecek.
Öte yandan 6112 sayılı RTÜK Kanununun 32'nci maddesine RTÜK'ün evlilik programlarına ceza verdiği "Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahl,ka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" maddesi de kondu.
PEKİ DURUM NE? RTÜK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
'ÇALIŞMA YAPTIRIYORUZ'
Yerlikaya, "Salı gününden itibaren evlilik programları televizyonda olacak mı olmayacak mı? KHK ile tümden yasaklandı mı yasaklanmadı mı" sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:
"Hukuk müşavirliğine bir çalışma yaptırıyoruz. Yarın inceleme bittikten sonra kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Biz zaten bu programları istemiyoruz, bunu daha önce de açıkça söyledik."
Yapılan düzenleme şöyleydi:
''Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de d,hil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz."
KAPATILAN KURULUŞLAR
Yayımlanan kararnamede, Van İpekyolu Haber Gazetesi, Bağımsızlık Demokrasi Sosyalizm için Yürüyüş Dergisi, Bedensel Engelliler Derneği ve bunların yanında 13 tane sağlık kuruluşunun, 18 tane vakfın ve 14 derneğin kapatılmasına karar verildi. Bunun yanında, yayımlanan KHK ile 5 derneğin açılmasına izin verildiği belirtildi. Kararnamede, yurtdışında burslu okuyan 59 öğrencinin ise ilişiğinin kesildiği bildirildi.
GÖREVE İADELER
Yayımlanan son KHK'larda çeşitli kurumlarda bazı göreve iade kararlarının alındığı da öğrenildi. Buna göre, Adalet Bakanlığı'na 15, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 4, İller Bankası'na 1, Ekonomi Bakanlığı'na 3, Enerji Bakanlığı'na 42, Gıda Tarım ve Hayvanlık Bakanlığı'na 34, Milli Eğitim Bakanlığı'na 11, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na 23 ve Sağlık Bakanlığı'na 51 kişinin iadesine karar verildi.
Milli güvenliğe tehdit oluşturan derneklerin kapatılmasına karar verilirken 3939 kişi kamudan ihraç edildi.
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMA KHK NEDİR?
KHK nedir? KHK ile asker, memur ve spikerler ihraç edilmiştir. Kanun Hükmünde Kararname genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir. Türkiye'de 1982 Anayasasının 87. maddesi ile, "Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek" TBMM'nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Anayasanın 91. maddesinde de KHK çıkarma yetkisi verme hususu düzenlenmiştir.
Bu madde şöyledir: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Ancak sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez.
Kanun hükmünde kararnameler, olağan ve olağanüstü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nde, Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki Bakanlar Kurulu'na Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile verilmektedir. Temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasî hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz. Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler ise Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bunun için TBMM'nin yetki kanunu vermesine gerek yoktur. Uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri yerine getirmek şartıyla, her alanda düzenleme yapılabilir. Kanun hükmünde kararnameler hem meclis tarafından siyasi denetime hem de Anayasa Mahkemesi tarafından yargısal denetime tabidirler.