Tek tırnaklı eti ne demek sorusunun yanıtı burada! Vatandaşlar, tek tırnaklı hayvanların hangileri olduğunu araştırıyor. At, eşek, zebra gibi hayvanların listesini sizler için derledik. Peki hangi hayvanların etleri yenmez? İşte konu hakkında yapılan açıklama ve tüm detaylarla sizlerleyiz.
TEK TIRNAKLI HAYVANLARA KİMLİK
Yönetmelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 20 Şubat 2018 tarihinde 30338 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 31 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.
Tek tırnaklı hayvanlar at ve eşeklerin tanımlanması ve izlenmesine dair yönetmelikle, ülkemizde olduğu gibi Kars'ta da tek tırnaklı hayvanlar kimliklendirilerek kayıt altına alınacak. Ayrıca hayvan hareketleri izlenecek, tek tırnaklı hayvan hastalıklarının takibini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış olan yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 31 Aralık 2019 tarihinden itibaren 12 ay içerisinde ülkemizdeki tüm tek tırnaklı hayvanlar kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.
Öte yandan yarış atlarının kimliklendirme işlemlerine Yüksek Komiserler Kurulu tarafından devam edilecek, Yüksek Komiserler Kurulu tarafından daha önce kimliklendirilen Safkan Arap ve İngiliz atları kimliklendirilmiş olarak kabul edilecek. Kaynak: Tek tırnaklı hayvanlar kimliklendirilecek
TEK TIRNAKLI HAYVANLAR NELERDİR? At, eşek, zebra ile bunların melezleri olan katır, bardo ve zebroit gibi tırnak yapısı bir bütün parçadan oluşan hayvanlardır. Domuz da tek tırnaklı hayvanlar grubunda yer alır. Sindirim sistemleri ile de farklılık gösterirler; çift tırnaklı hayvanlar gibi çok odacıklı değildir. geviş de getirmezler. Bu hayvanların eti tek tırnaklı olarak adlandırılır. Hileli gıda ürünleri satışı yapanlar bu tür hayvanların etini ürünlerinde kullanabiliyor.
ETİ YENMEYECEK HAYVANLAR NELERDİR? At, eşek, zebra ile bunların melezleri olan katır, bardo ve zebroit gibi tırnak yapısı bir bütün parçadan oluşan hayvanlardır. Domuz da tek tırnaklı hayvanlar grubunda yer alır. Sindirim sistemleri ile de farklılık gösterirler; çift tırnaklı hayvanlar gibi çok odacıklı değildir. geviş de getirmezler. Bu hayvanların eti tek tırnaklı olarak adlandırılır. Hileli gıda ürünleri satışı yapanlar bu tür hayvanların etini ürünlerinde kullanabiliyor.
1) Ölü hayvan eti: Boğazlanmadan veya av aletlerinden biriyle avlanmadan ölen hayvanların eti yenilmez. Kendiliğinden ölmenin değişik yolları vardır. Hastalık nedeniyle, zehirlenme, boğulma, bir darbeyle vurulma, yuvarlanma, bir başka hayvan tarafından boynuzlanma veya parçalanma sonucu ölen hayvan kendiliğinden ölmüş olur. Bu tür ölen hayvanın eti haram olduğu halde, domuz hariç bunların deri, kemik, kıl ve boynuz gibi kısımlarını kullanmak helaldir.
2) Kan: Kan içmek veya kurumuş olanını yemek haramdır. Ancak insanın dişi kanayıp da tükrükle birlikte isteği ve kontrolü dışında yutulan kan nedeniyle bir sorumluluk yoktur. Diğer bir istisna da kesilmiş hayvanların etlerinin arasında kalan az miktarda kan kalıntısını etle birlikte yemenin de gün,hı yoktur. Başka birinden alınarak hastayadamardan kan vermek de helaldir.
3) Domuz eti: Domuzun eti yenmediği gibi derisi, kılı gibi hiçbir uzvundan yararlanılamaz, haramdır.
4) Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlar: Bir hayvanın etinin helal olabilmesi için boğazlamadan veya ava ateş etmeden önce "Bismillah" Eti yenmeyen hayvanlardan kertenkele veya "Bismillahi Allahu Ekber" diye besmele çekmek gerekir. Ama Allah, unutarak işlenen hatalardan insanı sorumlu tutmayacağı için bile bile olmadığı sürece besmele çekme unutulursa da o hayvanın eti yenilir. Ama kasden çekilmezse o kesilen hayvanın etini yemek haramdır.
Bir kişinin, bir büyüğün şerefine veya bir şahsı karşılamak üzere onun önünde kesilen bir hayvanın (kurbanın) besmele çekilse dahi eti haramdır. Her ne kadar "Bismillah" denmişse de Allah'ın adının yanında kendi adına veya şerefine kesilen kişiye adandığı içip kesime şirk karıştırılmış olur. Çünkü hayvan Allah'a değil o kişiye kurban edilmiştir ve kesinlikle haramdır. "Üzerlerine Allah'ın adı anılmadan yemeyin; Çünkü bu muhakkak ki fısktır." (el- En'am, 6/121).
"O peygamber onlara temiz şeylerin helal, pis şeyleri de haram kılar " (el-A'raf, 157) ayet-i kerimesi ile Hz. Peygamber (s.a.s.)e verilen "pis şeyleri haram kılma" yetkisi sonucunda Kur'an-ı Kerim'de adı geçmeyen diğer eti yenmeyen hayvanlar da şunlardır:
I) Ayet-i kerimede geçen "pis" diye vasıflanabilecek tüm hayvanlar: Burada geçen "pis" olma vasfı insana zararlı olabilecek şekilde zararlı şeylerle beslenen hayvanları içine aldığı gibi tabiatı gereği insanın iğrendiği tüm hayvanları da içine alır. Yılan, fare, kaplumbağa, köstebek, kirpi, solucan, sinek gibi hayvanlar bu gruba girer.
2)Akar kanı olmayan böcekler: Çekirge dışındaki böcekler.
3) Pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar: Hanefi fıkhına göre "siba (yırtıcı hayvanlar)" kelimesi et yiyenler şeklinde kabul edilmiş ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır. (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.) Şafiiler ise bu kelimeye "insanlara saldıran ve parçalayan" anlamını verdikleri için tilki ve çakalı bunların dışında değerlendirip etlerini helal kabul etmişlerdir. Malikilerde ise bu tür hayvanları yemek haram değil mekruhtur.
Yırtıcı kuşlar hakkındaki görüşler ise, Hanefilerde akbaba ve karga mekruh görülürken Malikilere göre tüm yırtıcı kuşlar mekruhtur. Şafiiler ise zararı dokunup dokunmadığını ölçü almakta ve zararı dokunanları mekruh görmektedir.
Mezheplerin tümünün dayandığı delil ise şu hadis-i şeriftir: "Azı dişi olan her yırtıcı hayvanın ve pençesiyle avlanan her kuşun yenilmesi yasaktır"
4) At, eşek ve katır: Eşek ve katırın yenmesi bütün mezheplerde haramdır. "Cabir'den şöyle rivayet edilir. Resulullah (s.a.s.) Hayber gazasında eşek etini yasak etti, at etini yemeye izin verdi" (Buh,ri, Zebaih, 28; Mey'azi, 38, Nikah, 21; Müslim, Nikah, 30; Sayd, 23, 25, 30, 37). Bu hadis-i şerifi ölçü alan Ebu Yusuf, İmam Muhammed gibi Hanefi imamlar, Ahmed b. Hanbel ve İslam hukukçularının çoğunluğu at etini helal kabul ederken; Ebu Hanife, tenzihen mekruh (helale yakın mekruh) hükmünü vermiştir. İmam Malik ise, "Resulullah at, katır, eşek etini ve azı dişi bulunan her yırtıcı hayvanın etini yasak etti " (Ahmed b. Hanbel, I, 147, 244, 289; IV, 89, 90, 127) hadisini esas alarak at etini haram saymıştır. Ebu Hanife ve İmam Malik'in at etini helal kabul etmeyişlerine diğer bir delilleri de; "O, atı, katırı ve eşeği bunlara binmeniz ve süs için yarattı" (en-Nahl, 16/8) ayet-i kerimesidir.
5) Suda yaşayan hayvanlar: Hanefilere göre suda yaşayan hayvanlardan yalnız balık helal, kurbağa dahil diğer tüm deniz hayvanları haramdır. Malikilere göre deniz domuzu hariç bütün deniz hayvanları helaldir. Şafilerde ise deniz hayvanlarından tabiatları gereği pis olanlar haram, temiz olanlar helaldir.