Sahur önemlidir, çünkü tüm gün boyunca sahurda yenen yemekler kullanılır. Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Aynı zamanda tokluk hissi de sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır. Kaynak: Sahurda ne yenir?
SAHURDA NE İÇERSENİZ SUSAMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Gıdaları iki guruba ayırırsak biri vücuttan su çekerler diğer ise vücuda su verirler. Vücuttan su çekenlerin başında etli ürünler, yoğunlukta protein gıdalar bunların içinde peynir var et var. Bunlar miktarlarının 5 katı kadar su çekerler vücuttan. Bir de hamurlu ürünlerde miktarlarının 3 katı kadar su çekerler. Bunları sahurda tüketen vatandaşın sabah uyandıklarında dilleri kuru şekilde uyanıyorlar ve gün boyunca susuzlukla geçiriyorlar. Bir de vücuda su veren gıdalar var, bu gıdaların başında semizotu, salatalık, havuç gibi ürünler geliyor. Tereyağlı gıdalar vücudun su kaybını önler ve sindirildikçe de tereyağlı ürünler vücuda ekstra su verir.
SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir uzmanlar tarafından açıklandı. Bu yiyecekler arasında yumurta, süt, kuru fasulye, yeşil çay, çörek otu, tarçın, esmer buğday, kefir, fıstık, fasulye ve mevsim meyveleri tüketilmelidir.
TOK TUTAN SUSATMAYAN NELERİ YİYEBİLİRİZ SAHURDA? Bu besinler protein oranı yüksek ve kan şekerini dengeleyicidir. Yeşil çay yaprakları tok tutmanın yanı sıra yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
Ramazan ayının ilk günlerinde halsizlik,baş ağrısı,hipoglisemi,yorgunluk, dalgınlık,unutkanlık, uyku isteği, hazımsızlık, ekşime,şişlik yaşanabiliyor.
SAHURDA SUSAMAMAK İÇİN YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN BİLGİLER Bu yüzden ilk haftaya dikkat etmeliyiz ve mutlaka iftarla sahur arasında alkali su bol bol içmeliyiz. Eğer denildiği gibi uygularsak ve vereceğimiz bitkisel tarifleri içersek ramazanı çok rahat geçirebiliriz. Ne susarız ne de şişkinliğimiz olur.
Haluk saçaklı, iftar sofrasında asla gazlı içecek olmamalı diye uyarıyor. Karbondioksit kabarcıkları sindirim sisteminde hava boşluklarına sebep olacağından şişkinliği arttıracaktır. Özellikle iftarda çorbanıza zerdeçal,zencefil,kişniş,anason,rezene,karabiber gibi baharatlar atarsanız şişkinliğinizin olmasını önleyecektir. Şimdi geçelim Susuzluk ve şişkinlik tariflerine.
SAHURDA SUSATMAYAN TARİF Öncelikle 2 litre su hazırlayın, içine 1 tane dilimlenmiş limon, 6 karanfil, 1 çubuk tarçın, 3 yada 2 sap maydanoz, 1 zerdeçal kökü atın. 8 saat bekletin. Bekledikten sonra suyunun 1,5 litresini iftardan sonra kalanını da sahur da için. Sahurda çok su içmek sizi daha fazla susatır çünkü, arka arkaya su içmek boşaltımı hızlandıracaktır ve bu da sahur sonrası şişkinliğe ve susamaya sebep olacaktır.
Şişkinliğe İyi Gelen Bitki Çayı
Şişkinlik için olan tarifimiz ise, 1 litre suya birer çorba kaşığı şahtere otu, ısırgran otu, ebegümeci atın 3-5 dakika boyunca kaynatın süzün ve 1 bardak için. Şişkinliğiniz 5-10 dakikaya geçecektir.