Haber Tarihi: 28 Ekim 2017 10:22 - Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2017 10:22

Melike Hatun Camiisi nerede? Melike Hatun kimdir?

Açılışı gerçekleştirilen Melike Hatun Camisi nerededir? Peki Melike Hatun kimdir ve neden ismi camiye verildi? sorularının yanıtlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Melike Hatun Camiisi nerede? Melike Hatun kimdir?
Abone Ol
Melike Hatun Camisi hakkında tüm bilgiler burada! Ankara'da açılışı yapılan Melike Hatun Camisi hakkında birçok konu merak ediliyor. Melike Hatun kimdir ve ne zaman yaşadı? Ankara'daki caminin adına neden Melike Hatun verildi? İşte detaylar...

MELİKE HATUN CAMİSİ NEREDE?
Ankara Ulus Erbakan Meydanı'nda yer alan Melike Hatun Camisi 27 Ekim tarihinde ibadete açıldı.

Ankara'da Erbakan Meydanında, Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ve aynı anda 7 bin kişinin ibadet edebildiği Melike Hatun Camii, 3 bin 600 metrekare alanı kapsıyor. Caminin altında, bin kişilik kongre salonu, fuaye alanı ve otopark yer alıyor.

Caminin kubbe çapı 27 metreyi, yüksekliği ise 43 metreyi buluyor. Öte yandan, her biri 72 metre olan 4 minarenin kaplamasında Marmara taşı kullanıldı. Ana kubbe üzerinde bulunan 8 metre 20 santimetre yüksekliğinde bakır alem bulunan camide, 16 mermer kitabe yer alıyor.

Kapıların ahşap ve çivisiz kündekari sanatının kullanıldığı camide, giriş kapılarının üzerinde altın varak, sedef, bağ ve fildişi işleme kitabeler yer alıyor.



MELİKE HATUN KİMDİR?

14. yüzyılda Ankara'da yaşayan ve varlıklı bir aileye mensup olan hayırsever Melike Hatun, Türk tarihine; cami, medrese, hamam, çeşme ve bahçe gibi çok sayıda eser armağan etti.

Yine bir gün, uzaktan bir gurup kadın geçiyor, Kamil-i Tebrizi de duruyordu. Kamil-i Tebrizi: " O kadınlar arasında bir nur parlıyor ve bu nur parçası Mevlana'nın nurlar madeninden çıkmışa benziyor "dedi Bunun üzerine araştırdılar ve kadınların arasında Mevlana'nın kızı Melike Hatun'un (Tanrı ondan ve onun babasından razı olsun) bulunduğunu gördüler. Kamil-i Tebrizi, Melike Hatun'u eve götürmelerini emretti. Melike Hatun'u misafir edip büyük inayetlerde (yardım ve iyilik) bulundu.


Neler öğrendik: 1. Şems Hazretlerinin Mevlana Hazretlerinin taşıdığı ve bağışladığı nuru görünce başka nurlardan ayırt ettiğini öğrendik. 2. Şems Hazretlerinin Mevlana Hazretlerinin evlatlarını nurundan tanıdığını öğrendik. 3. Şems Hazretlerinin Mevlana hazretlerinin evlatlarına aynı sevgiyi ve saygıyı duyduğunu öğrendik. İşte böyle yaren, Dostunu tanıdığın gibi onun evlatlarını da tanımamız ve görünce iltifat ederek varsa sıkıntısını gidermemiz, hediyeler vermemiz gerektiğini öğrendik, anladık.

Caminin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin merkezi kubbesi etrafında altı yarım kubbe bulunduğunu, 2000'de Tokyo Camisi ve 2011'de İstanbul'da inşa edilen Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Girişinde ilave iki sıra ön revak bulunan caminin, en ince detayına kadar yeni bir tasarım anlayışıyla işlendiğini vurgulayan Şenalp, "Bu sebeple bu eser, klasik Osmanlı-Türk mimari uslubu içerisinde, her detayı orijinal, taklit değil, sahih ve yeni bir eserdir." dedi.

Şenalp, yüzlerce senedir devam eden çini, kündekari, hat, tezyinat, sedefkari, çitakari, mukarnas gibi yerli ve milli sanatların yepyeni numunelerinin bu yeni mimari tasarım içinde yerlerini aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Meydanın ve caminin altındaki zengin mekanlarda alışveriş fonksiyonu düşünülmemiş, yaklaşık 12 bin metrekarelik sadece sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bin kişilik kongre salonu, medeniyet müzesi, sergi holü, toplantı salonları, kitap kafeler, kütüphane, sanatçılar kahvesi gibi özel ve geleneksel sanatların yaşatılacağı mekanlar ile de insanların sosyalleşebileceği, bir araya gelebileceği sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bu mekanlar, Ankara'nın kültür ve sanat hayatına ciddi katkı sağlayacaktır."Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Halim Altunkal da caminin konumu ve kapasitesi sayesinde Ankaralılara önemli kolaylıklar getirdiğini ifade ederek, özellikle cuma namazları ve kandil gecelerinde Ulus'taki tarihi camilerde oluşan cemaat yoğunluğunu da paylaşacağını kaydetti.

MELİKE HATUN CAMİİNİN KAPASİTESİ

yrıca 3 bin 600 metrekare alanı kapsayan, kadınlar mahfiliyle yaklaşık 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin altında, bin kişilik kongre salonu, 12 bin metrekare fuaye alanı ve bin araçlık otopark yer alıyor.

Caminin kubbe çapı 27 metreyi, yüksekliği ise 43 metreyi buluyor. Öte yandan, her biri 72 metre olan 4 minarenin kaplamasında Marmara taşı kullanıldı. Ana kubbe üzerinde bulunan 8 metre 20 santimetre yüksekliğinde bakır alem bulunan camide, 16 mermer kitabe yer alıyor.
İşçiliği Konya'da yapılan, ahşap ve çivisiz kündekari kapıların takıldığı camide, bir ana giriş, iki hünkar mevt, iki yan, 12 minare ve bir imam odası kapısı ile 38 pencere kepengi bulunuyor. 17 son cemaat kubbesi bulunan caminin, giriş kapılarının üzerinde altın varak, sedef, bağ ve fildişi işleme kitabeler yer alıyor.

 

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok