Maya yoksa ekmek nasıl yapılır tarifi, en kolay ekmek yapma tarifleri
Haber Tarihi: 13 Nisan 2020 14:02 -
Güncelleme Tarihi:
13 Nisan 2020 14:02
Maya yoksa ekmek nasıl yapılır tarifi, en kolay ekmek yapma tarifleri
Evinizde maya yok ama ekmek yapmak istiyorsunuz. O zaman maya yoksa ekmek nasıl yapılır sorusunun cevabını sizler için derlemiş bulunuyoruz. Farklı şekillerde en kolay yemek yapma şeklini oluşturacağınız tarifler sayesinde ekmek başta olmak üzere mayalı gıdaları evinizde mayanız olmasa bile yapabilirsiniz.
Evinizde maya yoksa ekmek yapmak için hala bir şansınız olduğunu biliyor muydunuz? Maya olmadan yapacağınız ekmekler maya varken yaptıklarınızdan hiç bir fark olmadan aynı tatta olacağını tariflerimize bakarak öğrenebilirsiniz. Öncelikle gerçekleşecek mayalama ile sadece ekmek değil benzer bir çok yerde kullanacağınız mayayı evinizde geliştirebilirsiniz.
Nohuttan maya ve ekşi maya yapımı tarifleri sayesinde evinizde maya yoksa bile ekmek yapabilmeniz mümkün.
EN KOLAY MAYA YAPIMI EKŞİ MAYA
Ekşi maya evde hazırlayabileceğiniz en doğal ve kolay mayalardan. Ekşi maya ile yapılan ekmekler lezzetli olmasının dışında, çok daha sağlıklı da. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar için. Bazı tariflerde sıvı, bazı tariflerde katı olarak kullanabileceğiniz ekşi mayayı bir kere yaptınız mı verdiğim saklama bilgileriyle senelerce saklayabilirsiniz. Çok uzun zamandır ekmeklerimi ve birçok hamur işini ekşi maya ile yapıyorum. Ev yapımı ekşi maya tarifini vermediğim için de hiç tarif yayınlamadım şimdiye kadar. Şimdi sizler mayalarınızı hazırlayın, sırasıyla birbirinden lezzetli ekmekler, çörekler yapalım hep birlikte derim. Mayanızı hazırlarken aklınıza takılan herşeyi hemen sormanızı tavsiye ederim. Böylece asla bozmadan, sekiz günlük süreyi tamamlayıp hazırladığınız mayayı gönül rahatlığı ile kullanıp, ömür boyu da saklayabilirsiniz.
EKŞİ MAYA TARİFİ
Ekşi maya yapımına geçmeden önce birkaç püf noktası paylaşmak isterim. Her türlü ekşi maya yapımında kullanmak için organik un tercih edilmesi ve çok temiz, içme suyu kullanmak önemli.
Her defasında steril edilmiş kaplar, mümkünse cam kavanozlar kullanılmalı. Hamuru yoğurduğunuz kap temiz olmalı.
Ekmek yapım aşamasına geçtiğinizde, eğer tezgah üstünde yoğuracaksanız, tezgah sirkeli su ile silinip steril edilmeli. Mümkünse tırnaklar kısa ve ojesiz olmalı.
Ana malzemesi un ve su olan mayayı çavdar unu ilavesiyle mayalamaya başlarsanız çok daha kolay tutacaktır. Mutfak tartısı kullanmıyorsanız 100 gramlık bir ölçü kabını kullanabilirsiniz. Temelde 8 gün boyunca yapmanız gereken tek şey su, maya ve unu aynı miktarlarda karıştırıp çoğaltmak.
1. gün: 100 gram su, 50 gram beyaz un, 50 gram çavdar unu. Hepsini cam bir kasede, tahta kaşıkla karıştırın ve üzerini bir bezle örtüp 24 saat bekletin.
2. gün: 1/3 cup (75 gr) bir gün önce hazırladığınız maya, 1/3 cup su (75 gr), 1/3 cup (50 gr) beyaz un, 25 gram (5 çay kaşığı) çavdar ununu karıştırın ve 12 saat bekletin.(Toplamda su, maya ve un miktarları yine eşitleniyor.)
12 saat sonra (sabah yaptığınız işlemin aynısı tekrarlanacak) 75 gram su, 25 gram (5 çay kaşığı) çavdar unu, 75 gram (1/3 cup) maya, 50 gram (1/3 cup) beyaz un hepsini karıştırın ve cam kavanozda bekletin. Bu işlemleri yapınca kabarma miktarını görmek için kavanoza kalemle işaret koyun (fotoğrafta gördüğünüz gibi).
3.gün: 1/3 cup maya, 1/3 cup su, 1/3 cup beyaz un ekle. Bunu 12 saatte bir yenile. Bu işleme 5 gün düzenli olarak devam edin.
9. gün: Maya 8 saat içinde 2 katına çıkıp, resimdeki gibi göz göz olup, güzel bir ekşi de kokmuşsa artık hazır demektir.
NOHUT MAYASI YAPIMI NASIL?
Nohut Mayası İçin Gereken Malzemeler:
1 Ölçü Kabı Nohut.
1.5 - 2 Ölçü Kabı sıcak Su.
3 Büyük Kaşık Genel Amaçlı Un (Ankara Un).
Bir Fiske (1/4 Küçük Ölçek) Tuz.
Yapılışı:
Öncelikle Nohut Mayasının en az bir gece önceden yapılması ve tutturulması gerekmektedir. Nohut mayasının tutturulabilmesi için; sürekli sıcak ortam, cam ya da çok iyi kalite plastik kavanoz, organik nohut (ya da eski köy nohutu), tahta karıştırma kaşıkları ve sabır gerekmektedir.
Mayanın yapımına nohutları ezerek başlamalıdır. Ezme ifadesinden püre haline getirme değil, 4-5 parçaya ayırma kast edilmektedir. Ezilen nohutlar tercihan önceden kaynar su ile çalkalanmış cam kavanoza konulur. Üzerine un ve tuz serpiştirilerek hafifçe sallanıp karışması ve havalanması sağlanır. Arkasından çevire çevire sıcak su konularak ağzı kapatılır ve gece boyunca beklemeye bırakılır. Ortamın sıcak olmasına dikkat edilmesi gerektiğinden kavanoz pamuklu beze sarılıp kaloriferin üzerinde bekletildi.
Bu şekilde mayaları elde ettikten sonra ekmek yapabilirsiniz.