Haber Tarihi: 12 Ağustos 2017 23:01 - Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2017 23:01

Kurban Bayramı namazı saat kaçta? İstanbul, Ankara namaz saatleri

İstanbul, Ankara ve İzmir'de Kurban bayramı için namaz saatleri resmen açıklandı! Yılda iki kez kılınan bayram namazlarının ikincisi Kurban Bayramı 1 Eylül'de İstanbul, Ankara ve İzmir'de kaçta olacak? İşte detaylar...

Kurban Bayramı namazı saat kaçta? İstanbul, Ankara namaz saatleri
Abone Ol
İstanbul, Ankara ve İzmir'de kurban bayram namazı saat kaçta kılınacak? sorusunun yanıtını merak edenler buraya... Kurban bayramında İstanbul, Ankara ve İzmir için tüm namaz saatlerini sizler için derledik. İşte detaylar...

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAATLERİ VE TÜM VAKİTLERİ

İSTANBUL



ANKARA


KURBAN BAYRAMI ADIM ADIM NASIL KILINIR?
1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)


5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır

BAYRAM NAMAZLARININ ÖNEMİ
Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazlarını kılmak vaciptir. Bayram namazı, iki rekattır. Cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdır, namazdan önce okunur.

Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rek'atında üç, ikinci rek'atında da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara "Zevaid" tekbirleri denir.



KURBAN BAYRAMI TATİLİ 10 GÜN MÜ OLACAK?

Normal koşullarda bu yıl Kurban Bayramı takvimi şöyle:

31 Ağustos 2017 - Kurban Bayramı Arefesi (yarım gün resmi tatil)
1 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 1. gün (tam gün resmi tatil)
2 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 2. gün (tam gün resmi tatil)
3 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 3. gün (tam gün resmi tatil)
4 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 4. Gün (tam gün resmi tatil)

Ancak çarşamba gününe denk gelen 30 Ağustos'un remi tatil olması tatilin uzaması ihtimalini de gündeme getirdi.

Turizmciler bu durumu fırsata çevirmek isterken, Bakanlar Kurulu'ndan tatilin pazartesi ve salıyı günlerini de kapsamasını talep ediyor. Bu talebin gerçekleşmesi durumunda, tatil önceki hafta sonu da düşünüldüğünde 10 güne uzuyor.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı 2017 yılında ne zaman başlayacak soruları özellikle düğün ve tatil planı yapacak vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 2017 Kurban Bayramı ne zaman başlayacak? sorusu ile bu planlarına yön verecek olan vatandaşlar, tatilin kaç gün süreceğini araştırıyor. Peki, 2017 Kurban Bayramı ne zaman başlayacak? İşte, merak edilen tarihler

Kurban Bayramı, her yıl biraz daha geriye gelerek yaz aylarına doğru çekilmeye başladı. Bu yıl, 31 Ağustos Perşembe günü Arefe olarak kabul edilecek. 01 Eylül- 04 Eylül arası ise Kurban Bayramı'nın dört günü olacak. Yani bu yıl, arefe günü de dahil edilirse Kurban Bayramı 31 Ağustos Perşembe günü başlayıp 04 Eylül Pazartesi günü son bulacak.

KURBAN NASIL KESİLİR?

Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlara kurbanın vücub şartları denilir. Kurban kesmenin sünnet olduğunu söyleyenlere göre ise bunlar sünnet oluşun şartlarıdır. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için dört şart aranır:

1. Müslüman olmak.

2. Akıllı ve buluğa ermiş olmak.

3. Mukim olmak, yani yolcu olmamak.

4. Belirli bir mali güce sahip bulunmak.

Gayri müslimler öncelikli olarak imanla mükellef olup ancak iman ettikten sonra ibadetleri ifa etmeye ehil sayılırlar. Bu sebeple, bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü tutulabilmesi, daha doğrusu böyle bir ibadeti ifaya ehil sayılabilmesi için müslüman olması gerekir. Bu kural bütün ibadetler için geçerlidir. Hanefiler'den Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve buluğ şart olmayıp gerekli mali güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanuni temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir. Bu fakihler kurbanın mali bir ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların hakkının gözetilmesi hususunu ön planda tutmuşlardır.

KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Sözlükte "yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, "ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan" demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Adem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Maide 5/27); bir başka ayette de ilahi dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık'ta İsa'nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun asli günahına karşı Baba'nın oğlu İsa'yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.

KURBAN BAYRAMI KAÇ GÜN TATİL?

Özellikle tatil merkezlerinin merakla beklediği tatil uzatma ve birleştirme kararı bu yıl uzun soluklu olmasa da, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olması, arefe gününün tam gün ilan edilebilmesi konusunu gündeme taşıdı. Bu gelişmeyle birlikte toplam tatil süresi 6 güne çıkabilir.

29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı
27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi 
24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe
25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün 
26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün



RAMAZAN BAYRAMI TARİHİ İÇİN AÇIKLAMA | Ramazan Bayramı'nda kaç gün tatil olacağı da netleşti. Bayramın 1. günü 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. 26 Haziran Pazartesi (2.gün) ve 27 Haziran Salı (3. gün) resmi tatil olarak sayılacak. Ramazan Bayramı'nda Pazartesi ve Salı günü tatil olacak.

VE RAMAZAN BAYRAMI, AREFE GÜNÜ NE ZAMAN ? | Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok