Koprolali nedir? Peki Koprolali hastalığı nasıl tedavi edilir?
Haber Tarihi: 30 Ocak 2018 04:08 - Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2018 04:08

Koprolali nedir? Peki Koprolali hastalığı nasıl tedavi edilir?

Koprolali hastalığı nedir? Koprolali hastalığının tedavisi nasıldır ve neler yapılmalıdır? sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. Koprolali hastalığı nasıl belli oluyor? İşte tüm detaylar...

Koprolali nedir? Peki Koprolali hastalığı nasıl tedavi edilir?
Abone Ol
Koprolali nedir? sorusunun yanıtı merakla araştırılıyor. Son dönemde sıkça görülen bu hastalığın nedenlerini öğrenmek isteyenler buraya... Koprolali, Tourette sendromunun bir özelliği olan, istemsiz şekilde küfretme rahatsızlığıdır. Peki Koprolali'nin tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar...
KOPRALALİ'NİN NEDENLERİ NELERDİR?

Koprolali, TouretteSendromu'nun belirtilerinden olmasına karşın, bu sendroma sahip kişilerin sadece %10 ile %20'si arasındakiler bu tür istemsiz davranışı sergilerler. Nörolojik anormallikler, Tourette Sendromu olan kişilerde bu tür sözel tiklere yol açabilir. Nörotransmiterlerin seviyeleri, özellikle dopamin, serotonin ve norepinefrin bu durumun yaşanmasını etkileyebilmektedirler.
Tourette Sendromu olan kişiler tiklerini insanlar göstermekten ötürü yoğun bir kaygı yaşarlar, özellikle koprolaliye sahip olduklarında. Bu kaygı kişinin semptomlarını daha kötüye götürebildiği gibi kişinin sosyal hayattan uzaklaşmasına sebep olur.



KOPROLALİ NEDİR?

Koprolali, Tourette sendromunun bir özelliği olan, istemsiz şekilde küfretme rahatsızlığıdır. Koprolali, kültürel olarak tabu olan ya da genellikle sosyal kullanım için uygun olmayan bütün sözcükleri kapsar. Tourette sendromu bir disinhibisyon bozukluğu olduğundan kompulsif küfür tamamen kontrol edilemez olabilir. Kişinin kendi seslendirmesini kontrol edememesi sosyal ve profesyonel yaşamının sarsılmasına neden olabilir.

Bu belirti, Tourette sendromlu kişilerin %10'undan azını etkiler; ama herhangi başka bir belirtiden daha fazla dikkat çeker. Şizofreni gibi, bu sendrom da genellikle bir "klinomorfizm" (dramatik etki için tıbbi bir sorunun başkalaşması ya da abartılması) gibi kullanılır. Koprolali durumunda, "kompulsif küfür" genellikle klinomorfik olarak Tourette sendromu diye anılır.

Bazı hastalar, ses tellerinin yakınına botulinum toksini enjekte edilerek tedavi edilmiştir. Bu, hastanın seslendirmesini önlemez; ama oluşan kısmi felç, herhangi bir patlama durumunda sesin şiddetini kontrol etmeye yardımcı olur.



KOPROLALİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Yüz kaslarının sürekli hareketi

Gözün alt kapağının aşağıya doğru sürekli hareketi


Göz kapaklarının aşırı açılıp kapanması

Göz kırpmalar

Yanak kaslarında meydana gelen tikler

Boyun kaslarında meydana gelen tikler

Sinirsel kökten gelen öksürmeler biçiminde meydana gelen tikler

Gereksiz yere sürekli burun çekme

Yutkunma ve yutar gibi harekette bulunma

Boğaz temizler gibi hıçkırmak, boğaz temizlemeye zorlama tikleri

Omuz silkmek

Parmak çatlatmak

Dizini ve ayaklarını sallamak

Sık sık gözlerini alışılmamış şekilde ayırmak

Kollarını ve ayaklarını sallamak

Karın kaslarını kasma ya da ayak parmağını çıtlatma gibi dışarıdan görünmeyen şekilde

Kulakları oynatma, kaşları sık sık kaldırıp indirme şeklinde görülebilirler. Tikler organik ya da psikolojik sebeplerle ortaya çıkabilirler. Eğer tikler kalıcı özellik gösteriyorlarsa organik sebeplerden kaynaklanıyor demektir ve zamanla tourette bozukluğu gelişebilir.

KOPROLALİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ses tellerinin yakınına botulinum toksinin enjekte edilmesi, sözel tikleri olan birçok kişiye yardımcı olmaktadır. Ancak, bu yöntem en son başvurulacak risktir. Çünkü bu tedavinin riskleri mevcut.

Tedaviden olumlu bir sonuç elde edebilmek açısından tedavinin sürekliliği oldukça önemli. İlaç tedavileri( psikiyatrist takibinde olmalı), eğitimler, destekleyici nitelikteki psikoterapiler tiklerin görülme durumlarına göre uygulanmakta. Tedavide bireyin çevresindeki kişilerin bilgilendirilmesi ve çevresindeki kişiler tarafından desteklenmesi oldukça önemli. Tik bozukluğuna eşlik eden bozuklukların( Dikkat Eksikliği ve Hipertaktivite Bozukluğu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, depresyon ya da bipolar bozukluk) tedavi edilmesinin tiklerin tedavi edilmesine oldukça önemli katkısı bulunmakta. Koprolali, çok çok daha az görülen bir vaka olmasına karşın medyada ilgi uyandırdığı için insanlarca bilinmekte.

Ayrıca dünyaca ünlü bestekar Mozart'ın da bu rahatsızlığa sahip olduğuna dair bulgular mevcuttur.

Koprolali, Down Sendromlu ve Otizmli bireylerin tourette sendromuna yakalanma riski normal bireylere göre daha fazladır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

Sporx Anasayfasına Dön