Türkiye Futbol Federasyonu, ligin ikinci yarısında devreye giren Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi için bilgilendirme toplantısı yaptı.
1-Yarı Otomatik Ofsayt sistemi, yayıncı kuruluştan bağımsız, stadyum çatılarına yerleştirilen 10 kamera yardımıyla çalışıyor.
2-Sistem sadece ofsayt pozisyonlarında kullanılıyor. Sistemin görev tanımına girmeyen; el, faul, çizgiyi geçme, geçmeme vb. konular yine yayıncı kuruluş kameralarından inceleniyor.
3-Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, topun ayaktan çıktığı anı ve hücum oyuncuyla temas anını tamamen mekanik olarak belirliyor. Herhangi bir insan müdahalesi söz konusu değil. Özellikle topun ayaktan çıkma konusunda yapılan spekülasyonlara bu şekilde son veriliyor.
4-Bir pozisyonda birden fazla şüphe olabiliyor ve hepsi tek tek inceleniyor. Burada hücum eden oyuncu ile savunma yapan en son oyuncuların 29 referans noktası baz alınıyor.
5-Her maçtan önce sisteme saha ölçüleri, formalar ve diğer unsurlar tek tek tanıtılıyor. Her maç için bu uygulama özel olarak yapılıyor.
6-VAR hakemleri sadece orta hakemin verdiği kararın doğru olup olmadığına bakıyor. Ancak bir yorum yapılmıyor.
7-Yarı Otomatik Ofsayt sistemi tepeden taradığı için iskelet çakışması, kar nedeniyle çizgilerin belli olmaması ya da başka bir sebeple devre dışı kalırsa, eski sisteme göre çizgiler çiziliyor.
8-Yarı Otomatik Sistem ya da eski sisteme göre yapılan incelemede net bir karar verilemiyorsa, hakemin sahadaki kararına uyuluyor.
9-Sistem, 15-20 saniyede karar veriyor. Yapay zeka ile görselin hazırlanıp, yayıncı kuruluşa ulaşması ise 1 dakika alıyor. Yayıncı kuruluş da bu görseli maç durduğu anda seyirciyle paylaşıyor.
10- VAR kesinlikle orta hakemin kararını değiştiremez. Sadece izlemesini önerir. Bu öneriye orta hakemin uymama hakkı vardır. Ama bugüne kadar biliyor ve hepsi tek tek inceleniyor. deniyle çizgilerin belli olmaması ya da böyle bir şey olmadı.