Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Berat Kandili duaları
Haber Tarihi: 07 Nisan 2020 14:41 -
Güncelleme Tarihi:
07 Nisan 2020 14:41
Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Berat Kandili duaları
Berat Kandili ne zaman, Berat Kandili kılınacak namaz, Berat Kandili gecesi okunacak dualar nelerdir. Kandil geceleri; iman ve ibadet hayatımız bakımından manevi duygularımız için büyük bir fırsattır. En yakın kandil olan Berat kandiline sayılı günler kaldı. Peki Berat Kandili ne zaman?
Son dakika haberine göre; Berat Kandili ne zaman, Berat Kandili kılınacak namaz, Berat Kandili gecesi okunacak dualar nelerdir? aramaları google'dan arttı. İşte tüm sorularınıza cevaplar Üç aylar içerisinde yer alan üçüncü kandil olan Berat Kandili ne zaman sorusunun yanıtı araştırılıyor. Kandile az bir zaman kala vatandaşlar tarihleri araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre; Berat Kandili ne zaman hangi gün sorusunun yanıtı da verilmiş oluyor. Vatandaşlar bu mübarek günde nasıl ibadet edileceğini, bugünün önemi ve faziletini öğrenmek istiyorlar. Buna göre; Berat Kandili hangi gün ve ayın kaçında?
Müslüman alemi açısından oldukça önemli olan Berat Kandili ne zaman sorusunun yanıtını Diyanet İşleri Başkanlığı yayımladığı dini günler takvimine göre verdi. Buna göre; Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? Önemi ve fazileti nedir?
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN 2020?
2020 yılında Berat Kandili 7 Nisan Salı günü idrak edilecek.
2020 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ
Ramazan ayı başlangıcı 24 Nisan 2020
Kadir Gecesi 19 Mayıs 2020
Ramazan Bayramı 24-26 Mayıs 2020
Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos 2020
Hicri Yılbaşı 20 Ağustos 2020
Aşure Günü 29 Ağustos 2020
Mevlid Kandili 28 Ekim 2020
BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?
Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.
Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin çok sevabı ve feyzi vardır. Bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurmuştur:"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (Ibn Mace)Ayrıca, Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildigi gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.
Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed, Berat Gecesi'nin önemini şöyle anlatmıştır;
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allah ü Teala'ya arz olunur.
BERAT GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Berat gecesinde tesbih namazı kılınabilir. Beraet gecesinde 100 rek'atlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nail olur.
Namaza şöyle niyet edilir: "Ya Rabbi, niyet ettim senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip süeda defterine kaydeyle, Allahü Ekber"
Her rek'atte Fatiha-i şerifeden sonra 10 İhlas-ı şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'atte tamamlanır. Her rek'atte 100 İhlas-ı şerif okumak suretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir.
Namazdan sonra, (Hz. Allah'ın Hu ism-i şerifinin ebced hesabına göre adedi olan) 11 şey, (TaHa'nın ebced hesabıyla adedi olan) 14 kere okunur. (TaHa Resulullah (s.a.v.) Efendimiz'in ismidir.)
BERAT KANDİLİ GECESİ OKUNACAK OLAN DUALAR
İstiğfar-ı şerif: 14 kere Salevat-ı şerife: 14 kere Fatiha-i şerife (besmeleyle): 14 kere ayetü'l-Kürsi (besmeleyle): 14 kere "Lekad caeküm..." (besmeleyle): 14 kere 14 kere "Yasin" dedikten sonra 1 Yasin-i şerif İhlas-ı şerif (besmeleyle): 14 kere "Kul euzu birabbil-felak..." (besmeleyle): 14 kere "Kul euzu birabbin-nas..." (besmeleyle): 14 kere
14 kere: "Sübhanallahi vel-hamdü lillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym" Salevat-ı şerife (Salat-ı Münciye okumak efdaldir)