Haber Tarihi: 11 Mayıs 2021 16:19 - Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2021 16:19

Bayram için tatlı tarifleri, en kolay pratik lezzetli tatlılar

Bayramda vazgeçilmezlerin başında tatlı gelir. Kimisi dışarıdan ve genellikle pastanelerden alışveriş yaparken, birçok insan ise tatlıları evinde hazırlayabiliyor. Google'da yapılan aramaların başında bayram için tatlı tarifleri, en kolay pratik lezzetli tatlılar gelirken, bunun için bir haber hazırladık

Bayram için tatlı tarifleri, en kolay pratik lezzetli tatlılar
Abone Ol
Ramazan Bayramı'nda hangi tatlıyı yapsam diye düşünmeye başlayanlar için en özel tatlı tariflerini bir araya getirdik. İnternette yapılan bayram için tatlı tarifleri, en kolay pratik lezzetli tatlılar aramaları üzerine derlediğimiz haber burada.  Her bayramda baklava yapmaktan sıkılanlar için de tarifleri derledik.
BAYRAMLARIN VAZGEÇİLMEZİ BAKLAVA
En özel tatlı baklava nasıl yapılır? Evde yapılanın lezzeti hep bambaşka oluyor. Kat kat açmaya çok üşenenlere bir tık daha pratiğiyle geliyoruz. Bu kez baklava hamurlarını açıyoruz, içlerini fındık ve tazecik cevizlerle şenlendiriyoruz. Oklava ile şekil veriyor, üzerine tereyağı sürüp fırınlıyoruz. Nar gibi kızardığında şerbetini veriyoruz. Ardından sevdiklerimizi eve toplayıp, afiyetle tüketiyoruz.
BAKLAVA TARİFİ! BAKLAVA NASIL YAPILIR?
Baklava nasıl yapılır sorusunu tarifle birlikte burada bulabilirsiniz. Karıştırma kabına yumurtayı, sıvı yağı, sütü, yoğurdu, limon suyunu koyup çırpma teliyle karıştırıyoruz. Üzerine unu, tuzu, kabartma tozunu ilave ediyoruz. Hamuru kulak memesi kıvamından biraz daha sert olana kadar yoğuruyoruz. Hazırladığımız hamurdan cevizden biraz küçük şekilde bezeler ayırıyoruz. Hepsini birer birer yuvarlıyoruz. aaagaha nişasta serpiyoruz. Hamurları çay tabağından biraz daha büyük bir şekilde açıyoruz. Hamurumuzu böyle açarken dört kat olarak üst üste yağlayıp koyuyoruz. Katlarımızı hazırlayınca merdaneyle fırın tepsisinin büyüklüğünde açıyoruz. Tepsiye yerleştirip üzerine ceviz serpip hamurlar bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Son katı açıp tepsiye serdikten sonra kenarlarını bıçağın ucuyla bastırarak sıkıştırıyoruz. Baklavamızı dilim dilim kesiyoruz. Üzerine margarin veya tereyağı eritip ılık olarak her tarafına eşit olarak döküyoruz. 170 derecelik fırında ortalama 50-55 dakika pişiriyoruz. Üzeri nar gibi kızarana kadar fırında tutuyoruz. Şerbetini toz şekeri, suyu, limon suyunu bir tencereye koyup 10 dakika kaynatıp hazırlıyoruz. Baklavamız fırından çıktıktan sonra şerbeti ılıkken döküyoruz.

Baklava Malzemeleri
2 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
Alabildiği kadar un?

Baklava İç harcı için?

1 çorba kasesi ceviz içi
200 gram margarin veya tereyağı
1 paket mısır veya buğday nişastası?

Baklava Şerbeti için?

7 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su
Yarım limon suyu?

TÜRKİYE'DE BAKLAVA
Türkiye'de, Gaziantep baklavasıyla tanınan şehirdir. İçersinde kullanılan malzeme, Gaziantep baklavasında antep fıstığı olsa da, bu coğrafi olarak büyük farklılıklar gösterir. Evde yapılan baklavalarda, Güneydoğu Anadolu'da antep fıstığı, Karadeniz'de fındık, İç Anadolu'da ceviz, Kıyı Ege'de badem, Edirne ve Trakya'da ise susam kullanılır. Genelde arananı antep fıstıklı tipi olsa da ekonomik nedenlerle sık sık cevizlisine de rastlanır. Yalın servis edilebileceği gibi, sade dondurma veya kaymakla da servis edilebilir. Baklavanın yufkalarının ince açılmış olması, ceviz veya fıstığının bol olması ve şerbetinin tam kıvamında olması o baklavanın kaliteli olduğunu gösterir.

Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır. Temel olarak bu farkı ortaya koyan en önemli özellik kullanılan hammaddelerdir. Baklavaya giden yolda ilkin Harran Ovasının susuz tarlalarında yetişen sert buğdayından elde edilmiş un Gaziantep'in suyuyla bir araya getirilir. Böylelikle ortaya çıkan hamur Antepli ustaların elinde, mutlaka armut ağacından imal oklavalarla, her biri kağıttan daha ince 40 kat yufkaya dönüştürülür. Bu kırk katman arasına Ağustos ayının ilk haftasında Turfanda toplanan ve daha yeni yeni olgunlaşan ve halk arasında "boz-iç" diye tabir edilen, 1 kilosunda 110-170 gr fıstık içi veren, zümrüt yeşili rengi ve zengin aromasıyla en değerli Antep fıstığı, Keçi ve koyun sütünden elde edilmiş ve tuz ve diğer içeriğinden arınarak %99.9 yağ barındıracak şekilde hazırlanmış Sadece ot ve çiçeklerle beslenen koyun ve keçilerin sütünden elde edilen en rafine haliyle sadeyağ, Keçi, koyun veya inek sütünün 105-108 C°ye kaynatılıp, içine yine bölgeden elde edilen irmik konulur. Sonrasında fırınlanan tepsilerdeki baklavaların üzerine hava koşulları dikkate alınarak belirlenmiş kaynama derecesinde stabilize edilen şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilir.

Baklavanın sayısız sırrı vardır. İyi baklava toprakta başlar. Hamurun yapıldığı un unun yapıldığı buğdayın türü buğdayın yetiştiği toprak önemlidir. Fıstığın hasat zamanından sadeyağı oluşturan sütün sağıldığı hayvanın bahar otlarıyla beslenmesi gibi birçok detay baklavanın lezzetini belirler. İyi baklavacı fıstık, yağ, un, şeker, nişasta, süt gibi bütün hammaddelerin en iyisini seçer. Baklavada malzemenin beraberinde Hava koşulları, üretim ortamındaki nem, şerbetin derecesi, ustaların el emeği de önemlidir. Prosesin en başından müşteriye sunumuna kadar olan aralıkta her çalışanın katkısı bilgisi ve tecrübesi değer katar. Ayrıca Orijinal Antep baklavası, bir de tazeyse ilk ısırışta kulağa çok hoş gelen bir hışırtı çıkarır. Nar gibi kızarmış incecik yufkaların birbiri ardınca kırılmasından gelen, kuru yaprakların rüzgarda çıkardıklarına benzer bir hışırtı. Baklava meraklıları için bu ses neredeyse baklavanın kendisi kadar haz vericidir.



KADAYIF TARİFİ MALZEMELER

500 gr tel kadayıf
150 gr tereyağı
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
Şerbeti için

4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Çeyrek limon

KADAYIF NASIL YAPILIR?

Kadayıfları tel tel ayırarak başlayabilirsiniz. İnce ince açın tüm kadayıf tellerini. Tepsinizi yağlayıp kadayıfı serin. Bir kat kadayıf bir kat ceviz atacağız. Ancak önce cevizleri diri kalacak şekilde havanda dövelim ya da rondo da çekelim. Ancak cevizler yerken ağza gelsin diye incecik çekmeyin. Cevizleri çektikten sonra bir kat çeviz bir kat kadayıf konur. Son katı kadayıfla kapladıktan sonra küçük bir tepsi yardımı ile üzerinden bastırmanızı öneririz. Zaten ev yapımı kadayıf pişerken kabarır ve puf bir görüntüsü olur. Bu sıkılaştırma yöntemi denge sağlar. Bastırdıktan sonra üzerine tereyağını kızdırıp olabildiğince eşit olarak dökün. 200 derecede ısıttığımız fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Kadayıf pişerken şerbeti yapabilirsiniz. Şeker, su ve limonu bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Kadayıf pişene kadar şerbeti soğuyacaktır. Tatlınızı şerbetleyin dilimleyin ve servis edin. Afiyet olsun...

HURMALI BROWNİE MALZEMELER

Keki için

4 adet muz
300 gram hurma
Yarım su bardağından biraz fazla kakao
1 buçuk su bardağı toz badem
4 yemek kaşığı süt
1 adet yumurta

Üzeri için

4 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı sıcak su
Yarım su bardağı çiğ badem
Yarım su bardağı fındık

HURMALI BROWNİE NASIL YAPILIR?

İlk olarak hurmaları çekirdeklerinden ayırıp blender yardımıyla iyice hamur kıvamına getirin. Üzerine muz, kakao, toz badem ve yumurtayı ilave edip karıştırma işine devam edin. En son sütü ilave edin. Tamamen karışana kadar blender'la karıştırın. Kare kek kalıbının tabanına kenarlarından taşacak şekilde yağlı kağıt yerleştirin, hamuru tepsiye yayın.

Derin bir kaseye fındık, badem bal ve sıcak suyu ekleyip iyice karıştırın. Kuruyemişli karışımı kakaolu tabanın üzerine çok hafif bastırarak yayın ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 – 25 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin. Sağlıklı hurmalı brownie'leriniz hazır! Afiyet olsun...

MUZLU BADEMLİ PUDİNG

2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
2 adet muz
600 ml. süt
1 adet yumurta sarısı
Dolu dolu 2 yemek kaşığı nişasta
70 gram badem tozu
1 paket vanilin

MUZLU BADEMLİ PUDİNG NASIL YAPILIR?

Derin bir tencerenin içerisine süt, yumurta sarısı, toz şeker ve nişastayı ilave edin. Tel çırpıcı yardımıyla tüm malzemeleri iyice çırpın. Ardından ocağın altını orta ateşte açın, malzemeleri bu şekilde karıştırarak pişirmeye başlayın.

Kıvamı koyulaştığında ve üzerinde göz göz baloncuklar oluşmaya başladığında ocaktan alın. Alır almaz içine tereyağını ilave edip güzelce karıştırın.

Muzu bir kabın içerisinde güzelce ezin. Hazırladığınız pudingin içine aktarın. Üzerine vanilya ve badem tozunu ilave edin.

Eğer puding topak topak kaldıysa blender ile güzelce karıştırın. Servis kaselerine pay edip soğumaya bırakın. Üzerini badem ve muzla süsleyin. Muzlu puding yapmak işte bu kadar kolay! Afiyet olsun..

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Kaynak: AA
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER