Barcelona'dan intihar eden Rajtoral (Gaziantepspor) için açıklama

Barcelona Kulübü, intihar ederek hayatını son veren Gaziantepsporlu futbolcu Rajtoral ile ilgili olarak başsağlığı mesajı yayımladı. İşte Barcelona'nın Rajtoral açıklaması.

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Barcelona'dan intihar eden Rajtoral (Gaziantepspor) için açıklama
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
24 Nisan 2017 15:45
Son güncelleme 24 Nisan 2017 15:47
Barcelona, Gaziantepsporlu futbolcu Rajtoral'ın evinde intihar ederek hayatına sona vermesinin ardından acı haberle ilgili olarak açıklama yaptı. İspanyol ekibi Barcelona, başta Türkiye'yi olmak üzere futbol kamuoyunda şoke etkisi yaratan Rajtoral'ın ölüm haberi hakkında başsağlığı dileiğinde bulundu.

BARCELONA'DAN RAJTORAL AÇIKLAMASI 
İspanyol Barcelona'nın twitter'daki Türkçe hesabından Rajtoral ile ilgili paylaşılan mesajda "Hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntü ile öğrendiğimiz Gaziantepspor futbolcusu Frantisek Rajtoral'ın sevenlerine başsağlığı diliyoruz." denildi.



GAZİANTEPSPORLU RAJTORAL NEDEN İNTİHAR ETTİ?

Rajtoral, Gaziantepsporlu futbolcunun kendisini asarak ölmesi gündeme bomba gibi düştü. Gaziantepspor'un futbolcusu Rajtoral intihar etti. Çek Milli futbolcu Frantisek Rajtoral, Gaziantep'teki evinde öldü bulundu. Rajtoral'ın evinde intihar ettiği belirtildi. Gaziantepspor futbolcusu Rajtoral'ın intihar ettiği haberi spor kamuoyuna büyük bir şok yaşattı. Gaziantepspor futbolcusu Rajtoral'in intihar ettiği haberleri üzerine kulüp başkanı İbrahim Kızıl, Sporx'e açıklama yaptı. Kırmızı siyahlı futbolcunun intihar ettiğini doğrulayan İbrahim Kızıl, Rajtoral'in hayatını kaybettiğini söyledi. Yaşanan olayla ilgili olarak Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl, Sporx'e açıklama yaptı. Rajtoral'ın intihar ettiğini doğrulayan İbrahim Kızıl, futbolcularının hayatını kaybettiğini açıkladı.

RAJTORAL'DA KRONİK YORGUNLUK SENDROMU VARMIŞ | Ölüm haberinin ardından, Rajtoral'in Kronik Yorgunluk Sendromu'ndan muzdarip olduğu tespit edildi. Banik Ostrava forması giydiği 2008'de ilk olarak bu hastalığın teşhisi konulduğu, Viktoria Plzen'de top koşturduğu 2014 yılında da kronik yorgunluk sendromu sıkıntısı çektiği belirlendi. Çekya'da son dönemde bir çok önemli sporcunun aynı hastalığa yakalandığı, tenisçi Radek Stepanek ve bir diğer tenisçi Nicole Vaidisova ile buz hokeyci Milan Hnilicka'nın bunlardan sadece birkaçı olduğuna dikkat çekildi. 31 yaşındaki futbolcunun intiharında Gaziantepspor'un bir diğer Çek futbolcusu Daniel Kolar ile geçtiğimiz aylarda yollarını ayırmasına da dikkat çekiliyor. 31 yaşındaki Kolar'ın gidişiyle Rajtoral'in Gaziantep'teki yalnızlık hissinin artmış olabileceği vurgulanıyor. Kız arkadaşıyla geçtiğimiz yıl ayrılan Rajtoral, eylül ayında Türkiye'ye gelirken 'Şimdi tek sevgilim Kolar' diye espri yapmıştı.

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU HASTALIĞI NEDİR? | Gaziantepsporlu Rajtoral'in kronik yorgunluk sendromu rahatsızlığı olduğu ve psikolojisinin bu nedenle intihar ettiği iddia edildi. Peki nedir bu kronik yorgunluk hastalığı? Kimlerde görülür? Futbolcularda kronik yorgunluk sendromu olur mu? İşte hastalığın detayları.

6 aydan uzun süredir devam eden yorgunluktan mı yakınıyorsunuz? Akşamları erken yatıyor ama yine de sabahları çok yorgun mu kalkıyorsunuz? Dikkatinizi bir türlü toplayamadığınız ve depresif tavırlar sergilediğiniz için iş hayatında sorunlar mı yaşıyorsunuz? Gerekli enerjiyi bulamadığınızdan dolayı bir süredir sosyal hayatınızdan uzak mı kalıyorsunuz? Yanıtınız 'evet' ise dikkatli olun, bu sorunlarınızın altında yatan neden son zamanlardaki yoğun iş temponuz değil, 'Kronik Yorgunluk Sendrom'u olabilir.

Genellikle yoğun çalışma temposuna sahip olanlar, üst düzey yöneticiler ve mükemmeliyetçi kişilerde görülen Kronik Yorgunluk Sendromu sadece hafif yorgunluk ve isteksizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkabileceği gibi, iş hayatındaki verimde ciddi oranda düşüş ve sosyal hayattan kopma gibi sorunlara yol açabilecek kadar şiddetli seyredebiliyor. Hatta kişiyi günlük aktivitelerini bile yapamayacak düzeyde bakıma muhtaç hale bile getirebiliyor. Sanılanın aksine sendrom 'dinlenmekle' geçmiyor. Klinik Psikolog Elçin Orhan, bu sendromdan kurtulmanın en etkili yollarının ise düzenli egzersiz yapmak, stresle baş etme yöntemlerini bilmek ve ağır iş yükünü hafifletmek olduğuna dikkat çekiyor!

SÜREKLİ YORGUN OLMANIZIN 14 NEDENİ Günlük hayatta yaptığınız bu...
Genellikle kadınları hedef alıyor | Günümüzün yaygın hastalığı olan Kronik Yorgunluk Sendromu, 6 aydan uzun süren, boğaz, kas ile eklem ağrısı, bulantı ve konsantrasyonda bozulma gibi eşlik eden tablolarla kendini gösteren, sürekli ve tekrarlayıcı seyretmesinin yanı sıra birçok sistemi tutan bir hastalık. Tabloya genellikle depresyon, fibromiyalji veya anksiyete de eşlik ediyor. Oluşum nedeni bilinmeyen bu sendromun organik mi yoksa psikiyatrik bir hastalık mı olduğu hala tartışılıyor. Klinik Psikolog Elçin Orhan, bu sendromun 30-50 yaş grubunda, özellikle de kadınlarda görüldüğüne işaret ederek, "Öyle ki bu sendroma yakalanan hastaların yüzde 70 gibi büyük bir oranını kadınlar oluşturuyor." diyor.

Fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtiler ile ortaya çıkıyor
Kronik Yorgunluk Sendromu, fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtileri içeriyor. En az 6 ay süren sürekli ve tekrarlayıcı yorgunluk haline aşağıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa dikkat edin, sizde Kronik Yorgunluk Sendromu olabilir!

-Konsantrasyonda bozulma ve unutkanlık
-Kas ağrısı
-Boğaz ağrısı
-Çoğul eklem ağrısı
-Dinlendirmeyen uyku ve uyku bozuklukları
-Egzersiz sonrası bitkinlik
-Enerji kaybı
-Bulantı
-Kendine, işine ve yaşama karşı negatif tutumlar, huzursuzluk
-Depresif duygulanım.

Medikal, psikolojik ve sosyal yönden destek şart!
Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu'nun kesin tedavisinin olmadığını belirtiyor. "Tedavi ister ilaçla isterse ilaç dışı olsun, hastanın semptomlarını rahatlatmaya ve fonksiyon kaybını gidermeye yönelik oluyor." diyen Elçin Orhan sözlerine şöyle devam ediyor: "İmmunolojik tedavi, antidepresanlar, uyku tedavisi, davranışçı tedavi yaklaşımları ve diğer farmakolojik tedavilere başvuruluyor. Örneğin antidepresan tedavisi ağrıyı azaltma ve uyku sorunlarına karşı etkili olabiliyor. Kognitif Davranışçı Terapi programı da, olumsuz duyguları değiştirme, stres faktörlerini tanıma ve bununla nasıl baş edileceği konusunda fikir sahibi olma konusunda fayda sağlıyor."

'SÜREKLİ YORGUNUM' DİYORSANIZ DİKKAT İç Hastalıkları Endokrinoloji ve...
En etkili yöntemlerden biri, kademeli egzersiz tedavisi | Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu'na karşı en etkili yöntemlerden birinin, kademeli egzersiz tedavisi olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalar, kademeli egzersiz yapmanın Kronik Yorgunluk Sendromlu hastaların günlük aktivitesini arttırdığını, yorgunluk semptomlarını azaltıp, egzersiz kapasitesini geliştirdiğini ortaya koymuş. Bu nedenle haftanın en az 3 günü, günde en fazla 30 dakika yürüyüş yapın. Bu süreye yorgunluk ve diğer semptomlarınıza göre yürüyüş sürenizi 1-2 dakika artırarak ulaşın. Örneğin 10 dakika yürüyüşle başlayıp, süreyi her gün 1-2 dakika uzatın.

Enerjinizi yeniden kazanmanın püf noktaları
Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu ile baş etmek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

-İş ve özel hayatınızda yeni stratejiler belirleyin. İş yerinde sosyal destek amaçlı gruplar kurun. Takım çalışması yapın, eğitim içerikli uygulamalara katılın.
-Stres kaynaklarınızı tanıyın, bu kaynakları yönetin ve sizi yönetmesine fırsat vermeyin.
-Aktivite günlüğü oluşturun. Günlükler çok az veya çok çalıştığınız zamanları anlamanıza, bu sayede de dengeli ve gerçekçi hedefler belirleyip uygulamanıza yardımcı olacaktır. Hedefleri kolaydan başlayarak arttırın. Dinlenmeye ayırdığınız zamanınızı giderek azaltıp, hedeflerinizi küçük parçalar haline getirerek güne, daha sonra haftalara yayabilirsiniz.
-Çalışma ortamlarınızı yeniden düzenleyin. Yani aşırı iş yükünden kaçının, çalışanlar arasında destek ve sosyal ilişkilerinizi arttırın, sorumluluk ile bürokratik işlerinizi azaltın.
-Uyku düzeninize dikkat edin. Gün içinde uyumayın.
-Gevşemeyi öğrenerek, kas gevşetici egzersizler yapın.
-Bol vitaminli, mineralli besinler tüketin.

İBRAHİM KIZIL DOĞRULADI

"Valla ben de şimdi öğrendim. Malesef doğru bir haber. Savcı ve polisler kapıyı açıyorlar, hayatını kaybettiği doğru malesef. Bugünkü antrenmana da gelmemiş, evine gidip bakmışlar kapının arkadan kilitli olduğunu görmüşler. Ben de kulüp personelinden aldım bu bilgiyi. Çok şen, çok düzgün, süper bir çocuktu. Hiç problemi yoktu. Neden olduğunu gerçekten ben de bilmiyorum çok üzüldüm."

RAJTORAL'IN SON ÇEKÇE NOTU ALACAK VERECEK ÇİZELGESİ ÇIKTI
Rajtoral'ın intihar ederek ölümünün ardından evinde bir not bulundu. Evde Çekçe yazılış not bulan jandarma, yazılanları tercüme ettirdiğinde notun alacak vereceklerin yer aldığı çizelge olduğunu tespit etti. Kız arkadaşından ayrıldığı yönündeki iddiaları da inceleyen jandarmanın henüz bu yönde bir bulguya ulaşamadığı öğrenildi. Milli oyuncunun ölüm saatinin ise yapılacak otopsinin ardından ortaya çıkması bekleniyor.

ÇEK FUTBOLCU RAJTORAL'IN İNTİHARI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Acı haber sonrası beIN SPORTS'a bağlanan Elyasa Süme ise Rajtoral'ın son zamanlarda normalden daha durgun olduğunu ve antrenmana gelmeyince şüphelendiğini dile getirdi.

Rajtoral'ın öldüğü nasıl anlaşıldı? Yıldız oyuncunun dün takım antrenmanlarına katılmaması üzerine şüphelenen takım arkadaşları durumu yönetime bildirdi. Kulüp yöneticilerinin de olayı polise haber vermesi üzerine jandarma ekipleri, oyuncu ve kulüp idarecileri ile birlikte oyuncunun evine gitti. Işıkların açık olmasına rağmen haber alamayan jandarma ekiplerinin içeriye girdiğinde Çek oyuncunun cesedi ile karşılaştığı ortaya çıktı. Rajtoral'ın öldüğünü öğrenen takım arkadaşlarının büyük bir şok yaşadığı ve göz yaşlarına boğulduğu öğrenildi. Olayın ardından Gaziantepsporlu oyuncu ve teknik kadro, intihar eden oyuncunun evinden bir an olsun ayrılmadı. Çek oyuncunun cenazesi, yapılan savcılık incelemesinin ardından Gaziantep Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

RAJTORAL KİMDİR?

František Rajtoral, defans mevkiinde oynayan Çek millî futbolcu. Süper Lig takımlarından Gaziantepspor takımının formasını giymektedir. İlk milli maçına 29 Şubat 2012'de İrlanda karşısında çıkmıştır. Viktoria Plzen'den Gaziantepspor'a 500 bin Euro bonservis bedeliyle transfer oldu. Spor Toto Süper Lig'de son 4 ayda 3 maça çıkmıştı...

Ülke: Çek Cumhuriyeti

Yaş: 31

Pozisyon: Defans

Önceki takımları: Marila Príbram, Baník Ostrava, Viktoria Plzen, Hannover 96

Gaziantepspor performansı: 12 lig, 8 kupa maçı

Rajtoral'ın kulüp kariyeri şu şekilde;

Yıllar Takım Maç (Gol)

2004-2005 Marila Príbram 15 (1)
2005-2009 Baník Ostrava 100 (12)
2009-2016 Viktoria Plzen 160 (19)
2014 › Hannover 96 (kiralık) 7 (0)
2016- Gaziantepspor 20 (0)

Rajtoral'ın milli takım kariyeri şu şekilde;

Yıllar Takım Maç (Gol)

2004 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti U-18 5 (0)
2004-2005 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti U-19 10 (1)
2006-2008 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti U-21 15 (1)
2012- Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 14 (0)



Tümü
 Reklam