Geri
İleri  

CANLI | Galatasaray'da mali genel kurul

|| Son güncelleme

Galatasaray'ın yıllık olağan mali genel kurul toplantısı gerçekleştiriliyor.

Galatasaray'ın yıllık olağan mali genel kurul toplantısı gerçekleştiriliyor.

CANLI AKTARIYORUZ!
SAYFAYI YENİLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

14.11 Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Üyesi Ozan Korkut:
"Fenerbahçe'nin medyatik yöneticisiyle, yöneticilerimizin son dönemde birkaç söz alışverişi oldu. Elbette bunlar sporda olacaktır ama samimiyet açısından ilgili kişinin, şirketlerimizden birinde ticari şirket ortağının, en yakın arkadaşım kişinin faaliyet ediyor olması gözden kaçmasın."



13.25  
Galatasaray Kulübü Üyesi Ahmet Yavuz: "İki yılda şampiyon olmanın getirdiği yüksek öz güvenle yeterli zihinsel hazırlığın yapılmadığını gördük. Avrupa'dan elendik. Bizim için başarı kriteri; Fenerbahçe'yi yenmek ve şampiyonluk olmamalı, Avrupa'da ilerlemek olmalı. Bu takımdan birileri gönderilecekse Şampiyonlar Ligi'nden elenince olmamalıydı. Yüksek öz güven, sayın teknik direktörümüze de bazen yansıyor."



13.10 Turcan Bolayır: "Vasıfsız bazı futbolcular da almışız. Vermişiz milyon avroları. Ondan sonra iki maç oynuyor, 'sakatım' diyerek memleketine gidiyor ve ameliyat oluyor. Buna da karşıyım ben. Yok mu burada Türkiye'de doktor?"

13.00 Verilen aranın ardından oturum tekrar açıldı. Üyelerin konuşmalarına geçildi.

12.15 Oturuma 45 dakika ara verildi.

12.00 
Galatasaray Kulübü Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı'na Divan Kurulu Üyesi Mehmet Ağar da katıldı.



11.48 
Galatasaray'ın gayrimenkullerinin değerleri: 14 milyar 236 milyon TL



11.43  
"HER ŞEY RAST GİDERSE EYLÜL 2025'TE İLK KAZMAYI VURURUZ"

- Adnan Polat: "En iyi teklif meselesine insanlar takıldılar. Bu ne anlama geliyor diye baktığımız vakit, en yüksek verene değil en iyi teklif verene vereceğiz dedim, bazı arkadaşlar takılmışlar. Bu işi yapabilecek kapasitede bir firma mı? O çok önemli bizim için. Hasılat payında bize vereceği minimum yüzde, asgari toplam ne olacak? Vereceği avans miktarı çok önemli unsur. 70 milyon euro civarında bir borcu var faizli, Galatasaray'ın. Yılda getirdiği yük 30-35 milyon dolarlar civarında. Avans miktarı çok önemli.

Firmaların mali gücü çok önemli. İnşaatın süresi. Mali yeterliliğin yanında idari ve teknik yeterlilikleri olan geçmişi olan firmalar olması lazım, iş bitirme referansları olması lazım, tabii ki marka değeri olması lazım. Böyle bir dönemde bu işi bilen gayrımenkul firmaları, olaya şöyle yaklaşırlar, dinlediğimiz devletin üst düzey yöneticilerinin söylediği, 2025 yılında enflasyonun düşeceği şeklinde, o yönde de faizleri yüksek tutuyorlar. Böyle olacağına inanıyorum.

Kemal Derviş döneminde de aynı süreci yaşadık. Tüm Türkiye çok kızmıştı Derviş'e, 2 sene herkesin burnundan kan getirdiler, başka türlü çözülmüyordu. 2025'te aynısını yaşayacağız. Bizim şu avantajımız var, bu ihaleyi alacak olan firma bunla ilgili bize konsept bir proje getirecek. Önce mimari, sonra mühendislik projelerinin bitirilmesi, şartnamelerinin hazırlanması, bunun ruhsatının alınması bana göre 8 ay minimum sürecek. 2025 Eylül'de oraya kazma çakacak duruma geliriz, her şey rast giderse.

Bu dönemde de enflasyon düşecek, faiz de düşecektir. Kendi işimde bu prensipler çerçevesinde gidiyorum. İnşatta da satışların tekrar artacağını düşünüyorum. Yüzde 50 faiz aldığı bir yerde insanların gayrımenkule insanlar para yatırmıyorlar, realist görmüyorlar. Sektördeki satışlar bu yüzden düştü. Galatasaray'ın Floryası kurtuluş projesidir. Borçlarının sıfırlanacağı, bünyesinde büyük bir kaynağın olacağı proje olacak. O kaynağı da fon oluşturmak, o fonla kaynağı değerlemek, o fonla gelecek yönetimler genel kurulun kararıyla değerlendirilmesi şeklinde yaklaşımımız var. Buna Galatasaray genel kurulu karar verecek. Bir terslik, aksilik yok. Belli bürokratik süreçleri, normal zamanlarında takip ediyoruz. İnşallah Galatasaray'a hayırlı uğurlu olur."


11.35  Adnan Polat: "İhale dosyasını tamamlama üzerine çalıştık, aşağı yukarı sonuna geldik. İki arsanın ortasından ince bir yol geçiyordu, oradaki prosedürler bitmek üzereydi. Niyetimiz kasım ayı başında ilana çıkmak şeklinde. İhale dosyasını yüzde 100 bitirmiş olacağız.

Sadece 18 uygulamasıyla aradaki yolun giderilmesi var, kararları verildi, bürokratik prosedürleri sürüyor. Kasım ayı başında duyuruya çıkmayı düşünüyoruz. Kasım ayı içinde de bu duyuruyla 1 aylık süre vereceğiz dosya alanlara. 1 aylık aşağı yukarı süre vereceğiz. İlgili firmalar, gelip bize tekliflerini verecek.

Teklifler şöyle olacak, ilk bir dosyanın iki zarf olacak. Birinci zarfta ihale şartnamesiyle ilgili bilgiler belgeler teminat mektupları olacak. Eksiği olanlara 1 hafta süre vereceğiz. Sonraki dönemde komisyonun huzurunda ikinci zarflar açılacak. Burada tekliflere bakılacak. Bunların içinde en iyi, en uygun gördüklerimizi seçeceğiz. Uygun gördüklerimiz yine açık artırmayla nihai rakamlarını vermesini isteyeceğiz.

11.25 Dursun Özbek: "Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin TEM'e bakan köşesine konmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ali Sami Yen ve Tevfik Fikret'in yaklaşık 11 metre yüksekliğindeki heykellerinin yapımına başladık. Bu heykel o bölgeden geçen her Galatasaraylı için gurur vesilesi olacak."



"RAKİPLERİMİZ SPONSORLUKTAN ÇOK KORKMUŞ"

11.22 Dursun Özbek: "Forma sırt sponsorluğumuz... Biz bu sözleşmeyi 15 Eylül'de imzaladık. Sözleşmeyi imzaladığımız şirket, Avrupa'da birçok kulüple de benzer sözleşmeleri imzalayan dijital spor haber portalı. Biz bu sözleşme için TFF'den yazılı onay aldık. 17 Eylül'de bir takım iddialar ortaya atılınca dedik ki sözleşmeyi askıya alalım, konu netleşsin, sonra devam ederiz. 30 Eylül'de TFF vermiş olduğu izni iptal etti, biz de sözleşmeyi feshettik. Olay bundan ibarettir. Hiç kimse bu olayı tahrif etmeye çalışmasın.

Rakiplerimiz bizim bu sponsorluktan bir gelir elde etmemizden çok korkmuşlar, sabah akşam konuşuyorlar. Biz bu sponsorluktan 1 kuruş kazanç sağlamadık. Bu sponsorluk olmadan da onların tek elden dağıtılan hesabı bile sorulmayan sponsorluk desteklerine karşın kazanmaya devam ederiz, hiç merak etmesinler."

11.19 Dursun Özbek: "Öyle bir duruma düştük ki, karaborsanın sorumlusu bizmişiz gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bir soru sormak istiyorum, 18 kişiye soruşturma var gibi başlayıp, sonra yönetimdeki arkadaşlarımı bu konunun içine sokmaya çalışan dedikoduları yapanlar Galatasaray'a verdikleri zararı hiç düşünüyorlar mı? Bu konu hem yönetim hem sizler hem camia için çok önemli. Yönetim olarak gerekli tüm araştırmaları yapıyoruz. Gerekli müracaatları yaptık. İç araştırma, profesyonel firmanın araştırılması, hukuğa gitmek, savcılığa duyuruda bulunmak. Bu konu konuşuldukça Galatasaray daha büyük zarar görecektir. Sabırlı olalım. Çok kısa sürede bu araştırmalar bitecek. Savcılığın çalışmaları nihayetlenmek üzeredir. Onun sonucuna göre tartışıp konuşmakta fayda var. 

11.16 
Dursun Özbek: "Satılan tek bir biletin bile kaydı kuydu var. Kime verilmiş, kimden talep gelmiş vs. Bunu çok değerli buluyorum. Çünkü, söz konusu yakıştırmalara geldiğimiz zaman bunlarla ilgili bize bilgi ve belgelerin ulaşması halinde yapılacak araştırmayla olayları, failleri tespit etmek mümkün. Gelelim konumuza; kimse kusura bakmasın. Bu yapılanlar artık dedikodudur. Bir iddia olsaydı, sahibi gerekeni yapardı. Soruyorum bilgi belge var mı, oradan duydum, buradan işittim diyorlar, başka bir şey yok. Babamın oğlu olsun, yanlış varsa gözünün yaşına bakmam. Konu yargıya intikal etti. Sonuçlarını göreceğiz. Biraz sabırlı olun. İfade etmeye çalıştım, konuyu son derece önemli buluyoruz ve konunun üzerine gitmekte son derece kararlıyız. Hukuki süreç dışında KPGM firmasıyla usulsüzlük denetimi konusunda anlaştık. Bundan ayrı olarak denetim kurulumuz incelemelerini yapıyor."



11.12 
Dursun Özbek: "Kombine ve bilet satışlarında kimsenin kafasında soru işareti kalmasın diye rakamları tüm detaylarıyla paylaşmak istiyorum. 2023/24 sezonunda iç sahada oynanan 29 maç için satılabilir 50,168 koltuk kalıyor. Bunların 41,614'ünü kombine olarak sattık. Bu satışlar Passolig üzerinden yapılıyor. Maç günü satılabilir koltuk sayımız 8,554. Kombine devir ortalamamız 6,166. Bu rakamlar tüm sezon boyunca devredilen ve satılan koltukların ortalaması. Derbilerde bu devir rakamı 100'lere kadar da düşmektedir. Devirlerle birlikte maç günü satılabilir koltuk sayısı 14,720 ortalamadır. 11,758 tanesi Passolig uygulaması üzerinden satılıyor. Kulübün dahli olan satış sayısı ortalama 1,549'dur. 1,549 bileti kulüp kimlere satıyor? Tabloda satılan kişiler vardır. Bu satışların ödemeleri ve tanımlamaları Passolig üzerinden yapılıyor. Her şeyin kaydı var!"





11.00 
Dursun Özbek: "Derneğin Sportif AŞ'ye olan borcu... Bu rakamda henüz istediğimiz seviyede bir azalma sağlayamadık. Bankalar Birliği anlaşmasından çıkılmasıyla bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. Yeni dönemde Kemerburgaz Tesislerimizi uzun süreliğine Sportif AŞ'ye kiralayarak bu borcu ödemeyi planlıyoruz."



10.58 
Dursun Özbek: "Gururla ifade etmek isterim ki, yüzde 50'ler seviyesindeki faize ve içinde bulunduğumuz enflasyonist ortama rağmen TL bazında finansal borçlarımız 20 sene boyunca ilk defa azalmıştır. Bu borcu 2.4 milyar TL'ye düşürdük."



10.54 
Dursun Özbek: "Rekor kırarak 5.2 milyar liralık, 166 milyon euro'luk dönem sonu konsolide net karı elde ettik. Bu dönem sonu karı Galatasaray tarihinde bir rekoru ifade ediyor."



10.52 
Dursun Özbek: "Tüm bu gelirler, bizi konsolide brüt kar anlamında 14 milyon euro'luk önemli bir noktaya ulaştırdı. Son 10 senenin en büyük karına ulaştık. Tüm şubelerin giderlerini de ele alınca konsolidede brüt kar elde etmek çok değerli. Bu rakama gayrımenkul değerlemesi ve enflasyon muhasebesi dahil değildir."



10.50 
Dursun Özbek: "Sponsorluk, reklam ve isim hakkı gelirleri geçen sene 75 milyon euro'ya ulaşarak rekor kırdı. Futbol takımımızın başarıları, formamızdaki sponsor sayısı ve gelirini ciddi şekilde artırmıştır. Sadece formamız üzerindeki reklamlardan yaklaşık 25 milyon euro'ya ulaştık. Stadyum isim hakkı 9 milyon euro seviyelerine döndü. Saha kenarı reklamlarından önemli artış yakaladık." 



10.49 
Dursun Özbek: "Büyümeyi sağlarken mali disiplini korumaya devam ediyoruz. Çalışan maliyetlerinin cirodaki payı düşmeye devam ediyor."



10.48
 Dursun Özbek: "Mağazıcılık... Sürekli büyüme halini 79 milyon euro'luk bir ciro ile rekor kırarak devam ediyoruz. Geçen sezon 701 bin forma satış rakamına ulaştık. Tüm zamanların rekorunu kırdık. Bu sene 412 bin forma sattık. 1 milyon forma satış hedefi için çalışıyoruz. Her Galatasaraylının orijinal forma alarak bu hedefe katkı sağlamasını hedefliyoruz."



10.46
Dursun Özbek: "Kombine, VIP, loca hasılatımız 52 milyon euro'ya ulaştı. Kombine fiyatları 4 katına çıkmasına rağmen satışa çıkan 41,614 kombineyi kısa zamanda bitiren taraftarımıza büyük teşekkür ediyorum. Onların katkısı, bu rekora ulaşılmasında katkı sağladı."


10.42 Dursun Özbek: "Tabloda gördüğünüz gibi 287 milyon euro, 9.8 milyar lira kulüp tarihimizin konsolide hasılat rekorunu kırdık."



10.36
Dursun Özbek: "Art arda çok önemli maçlar oynayacağız. Bu maçlarda taraftarlarımızın desteğiyle hedefimize adım adım ilerleyeceğiz. Futbol takımımız milli maç arasına lider girdi. 25. şampiyonluğumuzu kazanmaya doğru emin adımlarla ilerliyoruz. 5. yıldızı formamızda gurur içinde taşımaya hazırız."

10.34 
Dursun Özbek: "Bu sezon başında Şampiyonlar Ligi'ne katılamadığımız için çok üzgünüz. Bu üzüntüyü bir başarı hikayesine çevirmek için yeni bir fırsat var. UEFA Avrupa Ligi'nde hedefimiz final. 2. hafta sonunda 36 takım arasında 8. sıradayız."

10.24
Galatasaray Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda ibra oylamasının gizli yapılmasına dair verilen teklifin Divan Başkanlık Heyetince oylama olmaksızın geri çevrilmesi nedeniyle tartışma çıktı.

10.00 Genel Kurul toplantısı başladı.

İBRA OYLAMASI OLACAK

Kongrede 6 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 dönemini kapsayan raporlar takdim edilecek. Ardından ibra oylamasına geçilecek.

Son dönemde eleştiri oklarının hedefi haline gelen Başkan Dursun Özbek'i zor bir genel kurul bekliyor. Karaborsa bilet ve yasadışı bahis reklamı iddiaları ile tartışmaların hedefinde olan Özbek ve yönetimiyle ilgili ibra kararı merakla bekleniyor.

FLORYA'YA ÖNERGE

Galatasaray'ın mali genel kurulu bugün hareketli geçecek. Bazı üyeler, ibra oylamasının kapalı yapılmasını talep edecek. Asıl gündem maddesi ise projeler olacak.

Sarı-kırmızılılarda, başta Florya olmak üzere taşınmazlar için tartışmaların yaşanacağı konuşuluyor.

Muhalif kanadın, mevcut yönetime üç ay önce 2026'ya kadar yetki verilen konularda yeniden oylama isteyeceği konuşuluyor.

GÖZLER ERDEN TİMUR'DA

Bugünkü genel kurula Galatasaray eski Sportif A.Ş. Başkan Vekili Erden Timur'un katılması ve bu süreçle ilgili açıklamalar yapması bekleniyor.



✍ AVRUPA'DA GERÇEKLEŞEN O BOMBA TRANSFER! HERKES ŞU ANDA BUNU KONUŞUYOR! 🫵 👉 BURADA
amp-next-page separator