Geri
İleri  

Çandarlı Halil Paşa neden asıldı? Çandarlı Halil Paşa kimdir, ne zaman, nasıl öldü?

Çandarlı Halil Paşa neden idam edildi? sorusunun yanıtını öğrenmek isteyenler buraya... Peki Çandarlı Halil Paşa kimdir ve kaç yaşında öldü? İşte Çandarlı Paşa hakkında tüm merak edilenler...

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi büyük bir heyecanla başladı. İzleyenler Çandarlı Halil Paşa hakkında bir sorunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki Çandarlı Halil Paşa, Fatih Sultan Mehmet'in emriyle mi asıldı? Peki sebebi neydi? Çandarlı Halil Paşa kaç yaşında asıldı? İşte detaylar...

ÇANDARLI HALİL PAŞA NEDEN ASILDI?

İstanbul kuşatması sırasında Avrupa'da yeni bir haçlı ittifakı ortaya çıkacağından kuşkulandığını ve bu nedenle kuşatmatın zayıflatılmasını ve hatta kaldırılmasını II. Mehmet'e tavsiye etti. Bu tavsiyeleri orduda ve devlet kapılarında Çandarlı Halil Paşa'nın Bizans'tan rüşvet aldığı söylentilerinin dolaşmasına neden oldu. 29 Mayıs'ta İstanbul fethedilmesinden hemen sonra 1 Haziran 1453'de II. Mehmet bu dedikoduları çok ciddiye aldığını açıklayarak başvezir Çandarlı Halil'i görevinden azletti. Çandarlı Halil Paşa ve çocukları tutuklandı. Çocukları daha sonra serbest bırakıldı ama Çandarlı Halil Paşa Yedikule'de Altın Kapı'da kırk gün hapis edildi. 10 Temmuz'da gözlerine mil çekildi ve daha sonra 10 Temmuz 1453 tarihinde idam edildi. Boyun eğeceği yerde Sultan'a dik baktığı iddia edilir. Daha sonra oğlu İbrahim Paşa tarafından İznik'e götürülüp türbesine gömüldü.

Bu olay hakkında tarihçiler arasında çeşitli değişik yorumlar ve tartışmalar yapılmaktadır. Bazı tarihçiler II. Mehmed, ilk tahta geçtiğinde ve İstanbul'un fethi sırasında başvezirin sergilediği tutumlar nedeniyle bu idamın ortaya çıktığını bildirirler. Babinger bu politikasıyla II. Mehmed'in kendi otoritesini pekiştirmiş olduğunu ve herkesin genç sultana boyun eğdiğini belirtir. Sakaoğlu İstanbul'un alınmasında muhalif kalması ve bu nedenle Bizans'la arasında bir gizli anlaşma olduğundan kuşkulanıldığını belirtmektedir.

ÇANDARLI HALİL PAŞA KİMDİR?

Çandarlı Halil Paşa 1439 ile 10 Temmuz 1453 yılına kadar Osmanlı Devleti'nde Sadrazamlık yapmış ve Osmanlı tarihinde idam edilen ilk sadrazam olarak kayıtlara geçmiştir.

Çandarlı Halil Paşa'nın doğum tarihi bilinmiyor. Çandarlı Halil Paşa, 1439-1453 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı. İstanbul'un fethinden hemen sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından idam ettirildiği 10 Temmuz 1453 tarihine kadar 15 yıl süresince Vezir-i azamlık yapmıştır. Osmanlı tarihinde idam edilen ilk sadrazamdır.

Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi başvezirlerinden olan Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa'nın torunu ve Çandarlı İbrahim Paşa'nın oğludur.

Eğitimi ve ilk görevlerinin ne olduğuna dair elimizde belge yoktur. Fakat ilmiye sınıfından olduğu için iyi derecede medrese eğitimi gördüğü kabul edilebilir. Bir vakfiye'de 1436'da kazasker olduğu kaydı bulunmaktadır. Sadrazam olan babası Çandarlı İbrahim Paşa vefat ettikten sonra ilmiye sınıfından ayrıldığı belirtilmektedir.

II. Murat saltanat döneminde 1439'da başvezir olan Osmancıklı (Amasyalı) Koca Mehmed Nizamüddin Paşa vefat ettikten sonra başvezirlik görevine geçmiştir. 1439 ile 1451'e kadar dönemde iki defa devlet işlerinden uzaklaşarak Manisa'ya çekilen II. Murad'ın yerine gelen genç oğlu II. Mehmed'in birinci sultanlık döneminde fiilen Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir. Bu dönemde özelikle Anadolu beyliklerine karşı yapılan sert müdahalelerin önüne geçerek büyük bir iç karga?alığı önlemiştir. Edirne-Segedin Antlaşması'nın koşullarından hoşnut kalmayan Papalık, Kardinal Giuliano Cesarini vasıtasıyla Macar komutanı János Hunyadi'yı "Papa'nın onayı olmadığından dolayı geçersizdir." iddiasıyla antlaşmayı ihlale yöneltmesi ile Balkan ülkelerinin büyük bir Haçlı ordusu oluşturarak Macar/Lehistan Kralı I. (III.) Ladislav komutasında önce güneye Balkanlardan sarkarak sonra doğuya Varna 'ya yönelmeleri ile büyük tehdit altına kalan Osmanlı Devleti ordusunun başına tekrar tahttan feragat etmiş olan II. Murat'ın gelmesini sağladı. Bunun sonucunda Osmanlı Devleti Varna Muharebesi'nde büyük bir galibiyet kazandı.

Bunu takiben Osmanlıların Mora'ya büyük bir sefer yaparak Mora'nın büyük kısmının Osmanlı devleti eline geçmesinde ve Eflak Prensi Drakula III. Vlad Tepe?'in Macar müttefiklerinden ayrılmasına ve II. Kosova Muharebesi'nde II. Murat komutasındaki Osmanlı ordusunun Janos Hunyadı komutasındaki yeni bir Macar-Eflak ordusunu imha etmesinde büyük katkısı oldu. II. Murat'ın 3 Şubat 1451'da Edirne'de vefatından sonra oğlu II. Mehmet'in Manisa'dan gelmesine kadar geçen 16 gün büyük bir dirayetle bu tahta geçişinin problemsiz olmasını sağladı.

ÇANDARLI HALİL PAŞA'NIN MEHMET DÖNEMİ

II. Mehmet'in ikinci tahta geçmesinden sonra da başvezirlik hizmetinde devam etti. Fakat II. Mehmet'in lalası olan Zağanos Mehmet Paşa ile arasında bir politik mücadele başladı. Çandarlı Halil Paşa Zağanos Mehmet Paşa'nın devamlı öğrencisi olan padişaha özellikle Bizans'a karşı daha atak davranması hakkındaki tavsiyelerine karşı idi ve Bizans'a kar?ı daha ılımlı davranılması tavsiyeleri vermekte idi. Bazı kaynaklara göre Çandarlı, II. Mehmet'i sabırsız ve deneyimsiz buluyordu. II. Mehmet Başveziri olan Çandarlı Halil Paşa'in katkısına değer verdiğini Filibe civarlarında bir köyü malikane olarak başvezire bağışına rağmen, Çandarlı Halil tedirgin olmakta devam etti.

MEHMED BİR CİHAN FATİHİ DİZİSİNİN ÜÇÜNCÜ BÖLÜM FRAGMANI ÇIKTI MI?


MEHMED BİR CİHAN FATİHİ İKİNCİ BÖLÜMÜ ÖZETİ

Mehmet Han Paşa sonunda imparatorluk tahtına oturuyor. Tüm halkın ve askerlerin önünde diz çökerek Fatih'in hükümdarlığını memnuniyetle kabul ettiği görülüyor.

Fatih imparator olduktan sonra ilk icraatı ise Bizans'a savaş ilan etmek oluyor. Bir elçi Konstantinos'a haber getirerek Fatih'in savaş ilan ettiğini anlatıyor. Eleni ise bu gerçekle yüzleşmek istemese de Fatih ile konuşunca yakında bir savaşın patlayacağını anlıyor. Çandarlı Halil Paşa elini öperek hükümdarlığını kabul ettiği Fatih'in bu kadar aceleci davranmasına kızıyor. Bu yüzden herkesi uyararak Fatih'in yanlış yaptığını söylüyor.

Fakat bu söylemler Çandarlı Halil Paşa'nın sonunu getiriyor. Fatih bu kutlu savaşın kösteği olacak herkesi ortadan kaldıracağını söylediğinden ilk olarak Çandarlı Halil Paşa'Dan başlıyor. Çandarlı hiç ummadığı bir anda kendini darı ağacının önünde buluyor. Peki gerçekten Çandarlı Halil Paşa idam edilecek mi? Fatih komutasındaki askerler ile birlikte Bizans' karşı ilk taarruzunda başarılı olacak mı?

MEHMED BİR CİHAN FATİHİ İKİNCİ BÖLÜM İZLEME LİNKİ! TIKLAYIN

Şehzade Mehmed, babası Murad Han'ın vefatından sonra tahta çıkmak üzere Manisa'dan, Edirne'ye yola çıkar. Tahtın bir diğer adayı olan Şehzade Orhan ise bu sırada Konstantiniyye'dedir. İmparator Konstantinos, Şehzade Orhan'ı Osmanlı'nın başına geçirmek ister ve Edirne'ye gönderme kararı alır. Edirne'de onları bekleyen Çandarlı Halil Paşa'nın taht mücadelesinde kimi destekleyeceği Osmanlı'da yeni bir dönemin başlamasına yol açacaktır.

MEHMED BİR CİHAN FATİHİ DİZİSİNDE KİMLER OYNUYOR?

Kenan İmirzalıoğlu (Mehmed), Çetin Tekindor (Çandarlı Halil Paşa), Gürkan Uygun (Delibaş), Büşra Develi (Eleni), Hazal Filiz Küçükköse (Melike),Ertan Saban (İmparator Konstantinos), Funda Eryiğit (Evdokya), Sedef Avcı (Leyla), İsmail Demirci (Şehzade Orhan), Atsız Karaduman (Zağanos Paşa), Burak Tamdoğan (Şahabettin Paşa), Kaan Çakır (İshak Paşa), Meral Çetinkaya (Daye Hatun), Altan Erkekli (Mimar Muslihuddin), İdil Fırat (Mara Hatun), Toprak Sağlam (Teodora), Serdar Orçin (Demetrios), Yavuz Sepetçi (Notaras), Leyla Tanlar (Esleme), Mert Yazıcıoğlu (Korkut), Taner Birsel/Konuk Oyuncu (Sultan II. Murad)

Kenan İmirzalıoğlu ( II. Mehmed);

Başarılı oyuncu 18 Haziran 1974 yılında Ankara'da doğmuştur. Sanat hayatına 1997 yılında katıldığı Best Model of Turkey'de 1. seçilmesiyle adım atmıştır. Ayrıca Türkiye'de 1. olduğu için sonrasında Best Model of The World'e katılmış yine 1. olmuştur. Yakışıklı oyuncu 1998 yılında Deli Yürek isimli dizide Yusuf Miroğlu karakteri ile izleyenlerin gönlüne taht kurmuştur. Daha sonra ise Hayat Bağları, Alacakaranlık, Acı Hayat, Ezel ve son olarak ta Karadayı dizisinde yer almıştır. Oynadığı tüm diziler neredeyse reyting rekorları kırmıştır. 2016 yılında güzel oyuncu Sinem Kobal ile hayatlarını birleştirmiştir.

Çetin Tekindor (Çandarlı Halil Paşa);

16 Temmuz 1945 Sivas doğumlu oyuncu Ankara Devlet Konservatuarı mezunudur. Usta oyuncu daha önceden Yılan Hikayesi, Üzgünüm Leyla, Bir İstanbul Masalı, Ödünç Hayat, Anadolu Kaplanı, Asi, Deli Saraylı, Bir Çocuk Sevdim, Karadayı ve İçerde gibi dizi projelerinde rol almıştır.

Hazal Filiz Küçükköse (Melike);

9 Şubat 1988 Mersin doğumlu güzel oyuncu en son Rüya adlı televizyon dizisinde rol almıştır. Başarılı oyuncu daha önceden ise Kara Sevda, Günahkar, Ustura Kemal ve ilk oyunculuğa başladığı Deniz Yıldızı gibi dizi projelerinde yer almıştır.

SEDEF AVCI (LEYLA HATUN)

22 Ocak 1982 Adana doğumlu oyuncu hatırlanacağı üzere en son Evlat Kokusu adlı televizyon dizisinde rol almıştır. Deneyimli oyuncu kariyeri boyunca Bedel, Ezel ve Menekşe ile Halil gibi fenomen dizi projelerinin kadrosunda yer almıştır.

Başarılı oyuncu Sedef Avcı, Sultan Murad'ın cariyelerinden biri olan "Leyla Hatun" karakteriyle izleyici karşısına çıkacak. Taşıdığı sır yüzünden beklenmedik kararlar alacak olan Leyla Hatun'un hik,yesi izleyenleri derinden etkileyecek.

ELENİ(BÜŞRA DEVELİ) 

Büşra Develi, 25 Ağustos 1993 tarihinde İzmit'de doğdu. İlköğrenimin ardından ailesiyle birlikte Antalya'ya taşınan Büşra Develi, orta öğrenim ve lise eğitimini Antalya'da tamamladı. Daha sonra hedefleri doğrultusunda tiyatro ve oyunculuk üzerine eğitim almak için İstanbul'a taşındı. Üniversite ve yetenek sınavlarından başarıyla geçerek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tiyatro bölümünde okumaya hak kazandı. Enbe Orkestrası & İlyas Yalçıntaş'ın İncir şarkısına çekilen klipte rol aldı. İlk olarak 2015 yapımı Pretty Little Liars uyarlaması olan Tatlı Küçük Yalancılar dizisiyle adını duyuran Büşra Develi, Tatlı İntikam'da Rüzgar karakterini canlandırdı. En son Fi dizisinde rol alan Develi, yeni başlayacak olan Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde yer almaya hazırlanıyor.

Gürkan Uygun (Delibaş);

27 Mayıs 1974 İzmit doğumlu oyuncu İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunudur. Daha önceden Yılan Hikayesi, Yedi Numara, Kurtlar Vadisi, Muhteşem Yüzyıl, Kaçak, Kehribar ve Bu Şehir Arkandan Gelecek'in kadrosunda yer almıştır.

Toprak Sağlam (Bizanslı Teodora);

9 Ekim 1985 İstanbul doğumlu oyuncu Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde Tiyatro eğitimi almıştır. 2005 yılından başladığı oyunculuk hayatı boyunca İlk Göz Ağrısı, Karınca Yuvası, Hicran Yarası, Yerden Yüksek, Böyle Bitmesin, Osmanlı Tokadı ve Bodrum Masalı gibi dizi projelerinde yer almıştır.

Ertan Saban (İmparator Konstantin);

4 Aralık 1977 Üsküp doğumlu oyuncu Makedonya Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunudur. Mezun olduktan sonra kardeşi Erman Saban ile Makendonya Türk Tiyatrosu'nda sahne almış daha sonra Türkiye'ye gelerek Elveda Rumeli, Kurtlar Vadisi, Sakarya Fırat ve Mutlu Ol Yeter gibi projelerde rol almıştır.

Leyla Tanlar (Esleme);

30 Aralık 1997 İzmir doğumlu genç oyuncu İzmir Otuzbeş Buçuk Sanat Merkezi'nde Tiyatro eğitimi almıştır. Daha önceden Paramparça dizisinde Cansu Gürpınar'ı canlandırmıştır.

İsmail Demirci (Şehzade Orhan);

13 Kasım 1984 Ankara doğumlu oyuncu Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunudur. En son Babamın Günahları adlı televizyon dizisinde rol alan deneyimli oyuncu daha evvelden Serçe Sarayı, Muhteşem Yüzyıl: Kösem, Fabrika Kızı, Kod Adı Reaksiyon, Ben Onu Çok Sevdim, Mor Menekşeler, Anneler ile Kızları, Türkan ve Kurtlar Vadisi Pusu'nun kadrosunda yer almıştır.

Atsız Karaduman (Zağanos Paşa);

1 Ocak 1956 Ankara doğumlu oyuncu Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümü mezunudur. Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda sahne almıştır. Televizyon dünyasında ise Güz Yangını, Kurtlar Vadisi Pusu, Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam, Karadayı, Suskunlar, Muhteşem Yüzyıl Kösem, Çanakkale Yüzyıllık Mühür, Hayat Şarkısı, Arka Sokaklar ve İsimsizler'in kadrosunda yer almıştır.

MEHMED BİR CİHAN FATİHİ KONUSU

Kanal D'de bu akşam ilk bölümü ile ekrana gelecek Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ve o zamana kadar yaşadıkları konu alınıyor. Peygamber Efendimiz'in "İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur." şeklinde hadis-i şerifi üzerine bu kutlu vazifeyi üzerine alan Fatih Sultan Mehmed, genç yaşta girdiği bu yolculuk sırasında engelleri tek tek nasıl aştı gözler önüne getirilecek.

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde Kenan İmirzalıoğlu, Fatih Sultan Mehmed rolünü üstleniyor. Çağının çok ötesindeki bu büyük Sultan parlak zekası, askeri ve stratejik dehası, aklı ve zafere olan inancıyla, her türlü engeli aşarak ilerler. Tahta çıktıktan iki yıl sonra şehri kuşatır, yalnızca 53 gün süren bir kuşatmanın ardından, "imkansız" denileni başararak Konstantinopolis'i fetheder. En büyük hayalini gerçekleştirerek adını tarihe yazdırır. O günden sonra Fatih namıyla anılan Sultan Mehmed Han, bu zaferiyle yeni bir çağın kapısını aralar ve yüzyıllar boyunca kıtalara hükmedecek olan büyük bir Cihan İmparatorluğu'nun da temellerini atar. Bu hayalini gerçekleştirirken Bizans İmparatorluğu'na ve arkasındaki Hristiyan ,lemine karşı değil, devlet içindeki en büyük muhalifi kudretli veziriazam Çandarlı Halil Paşa'ya karşı da mücadele etmek zorundadır.



✍ AVRUPA'DA GERÇEKLEŞEN O BOMBA TRANSFER! HERKES ŞU ANDA BUNU KONUŞUYOR! 🫵 👉 BURADA
amp-next-page separator