Kaç net kaç puan eder sorusu yanıt buldu! Türkiye'de daha iyi bir lisede öğrenim görmek isteyen öğrencilerin dört gözle beklediği
sınavları yapıldı. Peki
Öğrencinin net sayısı o teste ait belirlenen puan katsayısının çarpılmasıyla elde edilir. Lgs'de Türkçeden 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük'den 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10, Yabancı Dil dersinden de 10, Matematik dersinden ve Fen Bilimleri dersinden 20, olmak üzere toplam 90 soru sorulur.
Merkezi Sınav, 02 Haziran 2018 Cumartesi günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle birinci bölüm 09.30'da, ikinci bölüm 11.30'da başlayacaktır.
LGS SORU VE CEVAPLARI AÇIKLANDI MI? Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran 2018 Cumartesi günü ilk kez düzenlenecek. Yüzbinlerce öğrencinin katılacağı LGS sınavıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de, soruların kolay mı yoksa zor mu olduğu. Merkezi sınavların yapılmasının ardından MEB soruları açıklayacak. LGS sorularının ne zaman açıklanacağı henüz bilinmiyor. LGS soruları açıklandığı anda sayfamızdan görebilirsiniz.
LGS GİRİŞ BELGESİ ÇIKARMA Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran'da düzenlenecek olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) belgeleri açıklandı. Sınava girecek ortaokul son sınıf öğrencileri ,okul müdürlüklerine giderek e-okul üzerinden LGS giriş belgelerinin fotoğraflı ve renkli çıktılarını alabilirler. Sınava giriş belgelerini okul müdürlüklerinin mühürleyerek onaylaması gerekiyor.
EN GEÇ SAAT 09.00'DA SINAV BİNASINDA OLMAK GEREKİYOR Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin, en geç saat 09.00'da, fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen binada olması gerekiyor. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler LGS'ye alınmayacak. Peki, LGS nasıl uygulanacak, sınavda uyulması gereken kurallar neler, cevap k,ğıdında öğrenciye ait hangi bilgilerin olması gerekiyor? İşte adaylara son hatırlatmalar...
LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? LGS sonuçları 22 Haziran'da açıklanacak. Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirme ile ilgili iş ve işlemler, 2018 yılı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alacak.
LGS SINAVI GİRİŞ BELGESİNİ KAYBEDENLER NE YAPACAK? Sınava giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği merkez, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek.
Sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler, belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden onaylatarak alabilecek.
SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OLAN LİSE TİPLERİ HANGİLERİ? Bazı okul türleri için sınava girerek puan edinmek şart olacak. Yönergeye göre, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmesi amacıyla Bakanlıkça merkezi sınav yapılacak.
LGS SORULARI NASIL OLACAK? Öğrencilere sözel bölümde, 8'inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecektir.
İlk olarak sözel bölüm 50 soru ve 75 dakika, ikinci olarak sayısal bölüm 40 soru 60 dakika olmak üzere uygulanacaktır.
Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00'da, fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen binada hazır bulunacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.
LGS SINAVI NASIL YAPILACAK? * Sınav, iki bölüm h,linde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır.
* Birinci bölüm, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 60 dakika olacaktır.
Sözel bölümde, 8'inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecektir.
Merkezî Sınav başvuru ve sonuçlarıyla ilgili iş ve işlemler elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerinde bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir.
Öğrenciler, elektronik ortam üzerinden başvuru bilgilerini takip edebileceklerdir. Öğrenciler başvuru döneminde 2018 Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na http://www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir.
SINAV DUALARI NELERDİR? "Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddusün(1). İyy,ke na'büdü ve iyyakenesta'in.(2) İnna fetahna leke fethan mubina."(3) On dokuz defa okunacak.
Sınav Öncesi
"Bismillah her hayrın başıdır" sıırınca sınava başlarken besmele çekmeyi unutmamak gerekir.
Faziletleri itibariyle 3 ihlas suresi ve Fatiha suresi ile birlikte okunabilir.
Saleten Tüncina Duası:
"Allahumme salli ala Seyyidina Muhammedin ve ala ali Seyyidina Muhammedin salaten tüncina biha min-cemi'il-ehvali vel afat. Ve takdi lena biha cemial hacat ve tutahhiruna biha min-cemii's-seyyiat ve terfe'una biha ındeke a'la'd-deracat ve tubelliğuna biha aksa'l-ğayat min cemiil-hayrati fi'l-hayati ve ba'del-memat birahmetike Ya erhame'r-rahimin. Hasbunellahu ve ni'mel vekil, ni'mel mevla ve ni'me'n-nasır. Ğufraneke rabbena ve ileyke'l-masir."
NİHAT HATİPOĞLU SINAVDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN OKUNACAK DUA Sınav öncesi okunacak dua
Ey Rabbim, göğsümü aç, genişlet, işimi kolaylaştır. Dilimde bulunan düğümü çöz de sözümü anlasınlar. (Taha 25-28)
Sınav başlayınca okunacak dua
Ya Hayyu Ya Kayyum, bi rahmetike estagisü.
Anlamı: Ey Hayy ve Kayyum olan Allah'ım, senin rahmetine sığınıyorum.
90 SORU ÇOKTAN SEÇMELİ SINAV Merkezî Sınav 8'inci sınıf öğretim programlarına göre yapılacak. Yani sınavda sadece 8.sınıf müfredatından soru sorulacak. Nitelikli liseler için merkezi sınav 02 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olup sınavda öğrencilere iki bölüm h,linde çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Türkiye saatiyle birinci bölüm 09.30'da ve ikinci bölüm 11.30'da başlayacak. Merkezi sınav birinci bölüm, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 60 dakika olacak. Sınavın iki bölümü arasında verilen süre, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için kullanılacak olup bu arada öğrenciler okullarından ayrılamayacaklar. Sözel bölümde, 8'inci sınıf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil, sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimlerinden sorular sorulacak.