2017 YDS sınav giriş yeri sorgulama sayfası burada! ÖSYM internet sitesinden YDS sınav yerlerinizi öğrenebilirsiniz. Peki giriş belgesi nasıl alınıyor? İşte tüm merak edilenlerin yanıtı...
2017 YDS SINAV GİRİŞ YERİ SORGULAMA27 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek olan ve binlerce adayın katılım sağlayacağı YDS sınav yerleri ÖSYM resmi internet sitesinden erişime açıldı. Yapılan uyarıya göre ise 15 dakika önce sınav salonlarında adayların hazır olması gerektiği belirtildi.
YDS SINAVI KURALLARI Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidirler. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır.
Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır. Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Sınava Giriş Belgesi'ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır.
Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri ve sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.
e-YDS SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR? 27 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak olan e-YDS 2017/5 için sınav giriş yerlerini gösteren sınav giriş belgesi ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden yayınlandı. Sınava katılım sağlayacak olan vatandaşlar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden T.C. Kimlik No ve Aday Şifresi ile giriş yaparak sınav giriş belgesini edinebilecekler.
ÖSYM'DEN YDS UYARILARI
ÖSYM, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada sınav saatleriyle ilgili adayları bir kez daha uyardı. ÖSYM, yaptığı duyuruya "Sınav, saat 14:30'da başlayacak olup sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır.Saat 14:15'ten sonra adaylar, sınav binalarına alınmayacaklardır." ibarelerini de ekledi.
Aynı zamanda sınava girecek olan adaylara yanlarında bulundurmaları yasak olan ve yanlarında bulundurmaları gereken araç-gereçler hakkında bilgi verildi;
? Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, ÖSYM tarafından temin edileceğinden, şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında hiçbir araç, gereç, içecek ve yiyeceği sınava gireceğiniz binaya getirmeyiniz.
? Sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirsiniz. Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur.
? Nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, süresi geçerli pasaport veya pembe/mavi kartlar dışındaki sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.
YDS ÖZEL KİMLİK BELGESİ: Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Süresi geçerli pasaport, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı
Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar
Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.
Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
YDS puanı nasıl hesaplanır? 80 soru sorulan YDS'de her soru 1.25 puan kazandırmaktadır. Soru sayısınızı, soru başına düşen 1.25 puanla çarparak YDS puanınıza ulaşabilirsiniz. Örneğin; 20 doğru = 20 x 1.25 = 25.00 Puan 30 doğru = 30 x 1.25 = 37.50 Puan 40 doğru = 40 x 1.25 = 50.00 Puan 45 doğru = 45 x 1.25 = 56.25 Puan 55 doğru = 55 x 1.25 = 68.75 Puan 60 doğru = 60 x 1.25 = 75.00 Puan'a tekabül etmektedir.
YDS puanları ve seviyeleri Yabancı dil seviyesi, sınava giren tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden hesaplanacaktır. Hesaplanan puanlar ve bu puanlara karşılık gelecek olan seviyeler şu şekildedir;
90 – 100 arasındaki puanlar A seviyesi,
80– 89 arasındaki puanlar B seviyesi,
70 – 79 arasındaki puanlar C seviyesi,
60 – 69 arasındaki puanlar D seviyesi,
50 – 59 arasındaki puanlar E seviyesi olarak kabul edilmektedir.
Sınava girmiş olan adayların aldıkları sonuçlara göre belirlenen bu seviyelerden hangisi için ne miktarda tazminat ödeneceği de mevzuat çerçevesinde tespit edilmektedir.
YDS puan seviyeleri ve memurların dil tazminatları
Sınava giren adayların aldıkları puan ve bu puan doğrultusunda alacakları tazminat miktarı da değişiklik göstermektedir.
90 – 100 puan arası A seviyesi 1500
80 – 89 puan arası B seviyesi 600
70 – 79 puan arası C seviyesi 300
60 – 69 puan arası D seviyesi X
50 – 59 puan arası E seviyesi X
Yabancı dil tazminatı kimlere ödenir? 15 Nisan 1997 tarihinde yürürlüğe giren ''Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarına İlişkin Esaslar''ın 3. Maddesinin 3. Fıkrasına göre;
Hakim ve Savcılar,
Mülki İdare Amirleri,
Dışişleri Bakanlığı meslek memurları,
Daire Başkanı ile daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar,
Üniversitelerin öğretim elemanları,
Öğretmenler,
Tercümanlar ve mütercimler için yabancı dil tazminatı ödenmesi ile ilgili olarak herhangi bir onay işlemi gerekmemektedir.
Yukarıda belirtilmiş olan görevler dışında çalışan kamu görevlilerinin YDS'de belirtilmiş olan seviyelerde puanlara sahip olmaları halinde yabancı dil tazminatlarını alabilmeleri için personelin yabancı dil bilgisinden görevi içinde yararlanılıp yararlanılmadığına ilişkin ita amirinden onay alınması koşulu getirilmiştir.
YDS PUANI NEDİR? Yabancı Dil Sınavına giren adayların sınavda aldığı puandır.
YDS'de başarılı olmakiçin YDS'den en az kaç puan almak gerekir?
Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Doçentlik Bilim Sınavına Almanca, Fransızca veya İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden YDS'de 65 veya daha yüksek puan alınması gerekir. Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.